Eerst Cesare, toen Paolo, nu Daniel: 1000 keer Maldini bij AC Milan

Reacties

Opa Cesare was een AC Milan-grootheid, vader Paolo is al helemaal een legende in San Siro, dus de verwachtingen rondom Daniel Maldini (19) zijn niet misselijk. Hij heeft tot nu toe slechts zes duels in het eerste elftal gespeeld, maar daarmee zorgt hij wel voor een opmerkelijke familie-mijlpaal: de Maldini's zijn goed voor 1000 wedstrijden in de Serie A namens 'hun' club.

Eerst Cesare, toen Paolo, nu Daniel: 1000 keer Maldini bij AC Milan
© Pro Shots
AC Milan
AC Milan
2 - 0
Torino
Torino

Iets meer dan een jaar geleden werd er online een omvangrijke enquête gehouden door Ranker, een bekend digitaal mediabedrijf uit de Verenigde Staten dat zich voornamelijk bezighoudt met ranglijstjes. De vraag was simpel, de antwoordmogelijkheden ontelbaar. 'Wie is (of was) de allerbeste verdediger aller tijden?', zo vroeg het bedrijf zich af. Voetbalfans mochten hun twintig favorieten noteren, op basis van die gegevens werd uiteindelijk een top-50 gemaakt.

En stemmen deden voetbalfans zeker, massaal zelfs. Even voor de volledigheid, en vanuit Nederlands oogpunt aardig om te weten: Jaap Stam werd 45ste, Virgil van Dijk zelfs 28ste, Ruud Krol eindige op de 23ste plek, vlak achter Wim Suurbier (plek 22), terwijl Frank Rijkaard (7de plaats) zelfs de top-10 haalde. Allemaal leuk en aardig, mooie erkenningen, maar in huize Maldini zal de vlag pas écht uit zijn gegaan: AC Milan-legde Paolo Maldini werd namelijk de onbetwiste nummer één. Het zal hem goed hebben gedaan, zoals hij ook trots zal zijn geweest op de vierde plek van zijn in april 2016 overleden vader Cesare. De op dat moment achttienjarige Daniel zal zich ongetwijfeld even achter zijn oren hebben gekrabd.

Natuurlijk: prachtig dat zijn vader en opa in die top-5 stonden, maar het zal hem ook nog eens duidelijk hebben gemaakt hoezeer zijn eigen prestaties onder een vergrootglas zouden komen  te liggen. Eén voordeel: hij zal nooit één op één worden vergeleken met zijn vader en opa, omdat hij een aanvallende middenvelder is. 'Daniel is de eerste spelmaker van de Maldini-dynastie', zei pa Paolo eens tegen Eurosport. 'Hij is de enige die dat kan en een neusje voor de goal heeft. Hij is ook een beetje tweebenig, zoals ik. In zijn karakter en bewegingen komt ook wat van mij terug. Zoals mensen dat zien bij mijn twee kinderen, was dat ook het geval bij mijn vader en mij vroeger.'

Paolo heeft nog een zoon die voetbalt: Christian. En de nu 24-jarige Maldini-telg is (inderdaad) wél een verdediger. Misschien was het de druk, misschien was het gewoon een gebrek aan kwaliteiten, maar hij schopte het na een paar jaar in de jeugdopleiding nooit tot het eerste elftal van I Rossoneri. Dat is Daniel wel gelukt. Hij maakte zijn officiële debuut op 2 februari 2020, toen hij inviel tegen Hellas Verona. Tot afgelopen week viel hij sindsdien nog vier keer in, waarmee hij bepaald nog niet de onomstreden basisklant is die zijn vader (nu directeur in San Siro) en opa (in het verleden in twee periodes hoofdtrainer van AC Milan) waren.

Geschiedenisboeken
Toch staat zijn naam voor altijd in de geschiedenisboeken van de door hem en zijn familie zo geliefde club. Ook tegen Juventus mocht Daniel afgelopen woensdag (in de 81ste minuut) invallen, waarmee hij voor zijn zesde optreden in het iconische rood-zwarte shirt tekende. En dat betekent dat de familie Maldini in totaal nu goed is voor niet minder dan 1000 competitie-optredens namens AC Milan. Tussen 1954 en 1966 kwam Cesare tot 347 duels, waarna Paolo tussen 1985 en 2009 in totaal 647 keer binnen de lijnen kwam. Dat maakt bij elkaar 994 duels, het laatste zetje richting de duizend kwam van Daniel.

Cesare werd in al zijn jaren vier keer landskampioen en won in '63 de Europa Cup I met AC Milan, hij was de eerste captain die De Cup met de Grote Oren namens de club omhoog mocht houden. Later kwam Paolo tot zeven landstitels en vijf eindzeges in de Europa Cup I/Champions League. Het is zeer de vraag of Daniel qua zilverwerk in de buurt komt van zijn grootvader en ouweheer, laat staan qua aantal wedstrijden. Maar de 1000 competitieduels voor AC Milan had de Maldini-dynastie zonder hem vermoedelijk nooit gehaald. En dat neemt niemand Daniel meer af.

Alle wedstrijden in de zeventiende speelronde van de Serie A:


Za 9 jan. 2021

Zo 10 jan. 2021

Ma 11 jan. 2021

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.