'Een trainingskamp over de grens kost al gauw veertigduizend euro'

Reacties

Overwinteren, verstandig of niet? Zestien van de achttien Eredivisie-clubs bereiden zich buiten Nederland in de zon voor op de tweede seizoenshelft. In de rubriek VI-Panel staat dit keer de vraag centraal: wat zijn de overwegingen om uit te vliegen of juist thuis te blijven?

'Een trainingskamp over de grens kost al gauw veertigduizend euro'

FC Twente-trainer Gertjan Verbeek stelde vorige week in VI nog dat een trainingskamp in het buitenland vaak contraproductief is. Volgens de coach vergroot het trainen in warme oorden de kans op blessures. Wij vroegen dit keer naar de afwegingen bij ADO Den Haag en Roda JC Kerkrade.

Jeffrey van As, manager voetbalzaken ADO:

'Wij zijn op trainingskamp in Belek, Turkije. Het grote voordeel is dat je met zijn allen bent, de hele dag door. Spelers ontbijten met elkaar, liggen bij elkaar op de kamer. Je bent er even helemaal uit. Je groeit daardoor als groep naar elkaar toe en leert elkaar beter kennen. Dat is het belangrijkste en het leukste. Dat maakt een trainingskamp in het buitenland duidelijk anders dan een voorbereiding of winterstop in Nederland. Dat hebben we afgelopen zomer ook ervaren, toen we in de voorbereiding eerst in Zeeland zijn geweest en vervolgens naar China gingen.

Verder zijn de omstandigheden een belangrijk verschil: het is nu in Nederland één graad, bij ons in Turkije is het twintig graden warmer. Je wilt tijdens zo'n trainingskamp veel op het veld staan en daar zijn dit de ideale omstandigheden voor. Verder kunnen wij hier oefenduels spelen met grote tegenstanders (Besiktas en Istanbul Basaksehir, red.). Als we in Nederland waren gebleven was je bij clubs van een ander kaliber uitgekomen.'

Harm van Veldhoven, technisch directeur Roda JC Kerkrade:

'Wij zouden normaal gesproken ook naar het buitenland zijn afgereisd, maar we hebben er het geld niet voor. Een trainingskamp over de grens voor een ploeg als Roda kost toch al gauw tussen de veertig- en vijftigduizend euro. Dat geld besteden wij dan liever aan een nieuwe speler.

Ik zie het niet als een nadeel dat wij nu gewoon in Nederland blijven trainen. Sowieso is de winterstop dit keer maar zeer kort. Als er nu een dik pak sneeuw had gelegen, dan hadden we hier allemaal wel even stevig gevloekt. Maar daarvan is geen sprake, gelukkig. Met deze temperaturen kun je ook hier goed uit de voeten.

In het buitenland kun je zaken als het teamproces en de arbeidsrustverhouding van de selectie misschien wat beter sturen, maar aan de andere kant: je verliest ook weer veel tijd en energie met het reizen. Voor beide oplossingen valt dus wel wat te zeggen. Naast de trainingen doen we een paar extra activiteiten en voeren we wat individuele gesprekken; verder is dit eigenlijk een normale week voor ons.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.