Een jaar na een hartverscheurend vaarwel: de tranen van Lionel Messi

Reacties

Het is een jaar geleden sinds Lionel Messi op emotionele wijze afscheid van Barcelona nam. In een beladen persconferentie gaf de Argentijn - ten overstaan van zijn ploeggenoten - aan te moeten vertrekken uit Camp Nou. Een korte terugblik op die memorabele dag.

Een jaar na een hartverscheurend vaarwel: de tranen van Lionel Messi

De allergrootste aller tijden wordt hij genoemd. La Pulga was het wandelende pronkstuk uit de Barça-geschiedenis. Onnavolgbaar, majestueus dansend met de bal aan zijn voet over de grassprieten van de Spaanse velden. Na zijn entree uit het Argentijnse Rosario groeide hij via jeugdacademie La Masia in 21 jaar in Catalonië uit tot zevenvoudig winnaar van de Ballon d'Or.

Zijn cijfers zullen hoogstwaarschijnlijk nooit meer benaderd worden. Alle clubrecords werden gebroken. Messi maakte 672 goals in officiële 778 duels. Tien keer landskampioen. Vier keer de Champions League. Toen hij een jaar geleden terug kwam van vakantie, meldde voorzitter Joan Laporta zich echter ineens bij hem.

Duizenden fans verzamelden zich voor Camp Nou bij het afscheid van Messi.
Duizenden fans verzamelden zich voor Camp Nou bij het afscheid van Messi.

Messi was verzekerd - na het aflopen van zijn contract - dat een nieuwe verbintenis met de Catalanen in kannen en kruiken was. Maar al snel volgde een belletje van Laporta. Onverwachts, als donderslag bij heldere hemel. Barça was niet in staat om de Argentijn, het clubicoon, in te schrijven voor La Liga. De financiële wanorde dreef de allergrootste speler in de geschiedenis van de club naar buiten.

Drie dagen later volgde een persconferentie. Messi moest enkele keren slikken, zette zich schrap en nam het woord. 'Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. De voorbije dagen heb ik veel gedacht over wat ik kan vertellen. De waarheid: ik weet het echt niet... Na zoveel jaren is dit heel moeilijk voor mij. Ik ben hier mijn hele leven geweest. Ik ben hier niet klaar voor.'

Een eenzame Messi tijdens zijn laatste minuten voor Barcelona.
Een eenzame Messi tijdens zijn laatste minuten voor Barcelona.

'Dit jaar was ik ervan overtuigd met mijn familie dat we hier wilden blijven', vervolgde Messi, tot tranen geroerd. Terwijl de voetbalwereld even in volledig stilstand kwam, eindigde een van de meest memorabele huwelijken in de geschiedenis van de sport. Het hart van de kleine dribbelaar was gebroken. 'Dit is onze thuis. We hebben altijd gedacht in Barcelona te blijven. Helaas moet ik hier vaarwel zeggen vandaag.'

Wat volgde was een minutenlang applaus. Medespelers en pers gaven de man die hen zoveel plezier, vreugde en genot bracht een staande ovatie. Buiten stonden hordes fans huilend tegen de hekken. Messi zelf brak opnieuw. Een vertrek dat nooit mocht komen, was toch genaderd.

Inmiddels is Messi alweer bijna een jaar speler van Paris Saint-Germain. Zo goed als in Barcelona was het nog niet, maar de Argentijn komt er weer aan. Zijn contract loopt nog een seizoen door. In Camp Nou weten ze inmiddels dat een terugkeer het sprookje in ere kan herstellen. Al zullen de wonden nooit volledig helen.

Messi met de laatste Champions League-trofee die hij won.
Messi met de laatste Champions League-trofee die hij won.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.