Edin Dzeko schrijft Roma-geschiedenis zonder prijzen

Reacties

Edin Dzeko was in zijn laatste seizoen bij Manchester City geen vaste basisspeler en vertrok in een zoektocht naar speelminuten, doelpunten en zilverwerk naar AS Roma. Speelminuten en doelpunten heeft de spits gevonden in Italië. De prijzenkast is echter niet verder gevuld.

Edin Dzeko schrijft Roma-geschiedenis zonder prijzen

Dzeko zit nu in zijn vierde seizoen bij Roma en vooral zijn tweede seizoen was erg succesvol. Dzeko en maakte in dit voetbaljaar 29 doelpunten in de Serie A en werd daarmee topscorer van de competitie. Toen al zei de Bosniër dat hij zijn topscorerstitel graag had ingeruild voor een prijs met AS Roma. Het wil echter maar niet lukken voor de hoofdstedelingen om succes te boeken in de Serie A of het toernooi om de Coppa Italia. Vorig seizoen deed Roma het wel erg goed in de Champions League, maar in de halve finale bleek Liverpool een maatje te groot.

Dzeko zit met gemengde gevoelens. Hij is een belangrijke basisspeler bij Roma, pakt zijn goaltjes mee en is geliefd bij het publiek. Maar zit Dzeko wel bij de juiste club als hij prijzen wil winnen? Na het 1-1 gelijkspel van vorige week tegen Genoa dreigt Roma zich voor komend seizoen niet eens te kwalificeren voor de Champions League. De ploeg van Claudio Ranieri staat met nog drie speelronden te gaan zesde in de Serie A, met een achterstand van drie punten op nummer vier Atalanta Bergamo. Zondag wacht voor Roma de topper tegen landskampioen Juventus.

AS Roma
AS Roma
2 - 0
Juventus
Juventus

Dzeko kan in dit duel naar de vijfde plek stijgen op de alltime topscorerslijst van Roma. De aanvaller staat nu nog zesde, met 86 doelpunten voor de club. Abel Balbo maakte er 87 in het shirt van I Giallorossi. 'Het is mooi dat ik hoog op die lijst sta, maar ik heb helemaal niks gewonnen bij Roma', baalt Dzeko. 'Het is een beetje vreemd als je geschiedenis schrijft, maar geen prijs pakt. We hadden het beter moeten doen en in de afgelopen vier jaar in ieder geval één prijs moeten winnen.'

'Dit seizoen hadden we het vooral in het bekertoernooi beter moeten doen, want in de competitie is Juventus simpelweg te sterk', vervolgt Dzeko. Roma werd in de kwartfinale van het Coppa Italia-toernooi vernederd door Fiorentina, dat met liefst 7-1 te sterk was. 'Het was een grote schande en ik ben daar ontzettend teleurgesteld over. We hebben dit seizoen sowieso veel te veel tegendoelpunten gekregen. Ranieri wilde hieraan werken, maar dit ligt niet alleen de coach. De spelers moeten met zijn allen aanvallen en met zijn allen verdedigen.'

Voor Roma is het opnieuw een teleurstellend seizoen en dat geldt nu ook voor Dzeko persoonlijk. De spits maakte tot dusver pas acht competitiedoelpunten in dit voetbaljaar. 'Helaas kunnen we het verleden niet meer veranderen', weet Dzeko. 'We moeten nu alles op alles zetten om ons alsnog te kwalificeren voor de Champions League, hoe moeilijk dat ook zal worden, vanwege de punten die we al hebben laten liggen. Maar dat alles mogelijk is in het voetbal, hebben we afgelopen dinsdag wel gezien bij Liverpool-Barcelona. In de voetballerij mag je nooit opgeven.'

Mocht Roma er niet in slagen om in de topvier te eindigen, dan is de kans aanwezig dat Dzeko volgend seizoen alsnog in de Champions League kan uitkomen. De aanvaller wordt al geruime tijd in verband gebracht met een overstap naar Internazionale, de huidige nummer drie van de Serie A. Daar zou Dzeko de opvolger kunnen worden van de bekritiseerde Mauro Icardi. Ook een terugkeer naar de Premier League zou een optie kunnen zijn. West Ham United wordt genoemd, al is de kans op het winnen van een prijs ook bij die club niet erg groot.

Dzeko is inmiddels 33 jaar oud en lijkt nog één keer een mooie transfer te kunnen maken. Pakt de tweevoudig kampioen van Engeland (met Manchester City) en enkelvoudig kampioen van Duitsland (met VfL Wolfsburg) zijn koffers in een zoektocht naar prijzen, of gaat hij voor een hogere notering op de topscorerslijst van Roma? Een plek in de topdrie is voor Dzeko slechts vijftien goals verwijderd.

Alltime topscorers van AS Roma

1. Francesco Totti 307 goals
2. Roberto Pruzzo 135 goals
3. Vincenzo Montella 101 goals
4. Amedeo Amadei 94 goals
5. Abel Balbo 87 goals
6. Edin Dzeko 86 goals
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.