Eden Hazard, het pingelende mannetje op zaterdagochtend

Reacties

Met de komst van Maurizio Sarri is Eden Hazard verlost van alle onzin. VI's Süleyman Öztürk ziet de aanvaller van Chelsea weer genieten als een zesjarige. De Belg is voetballer van geboorte, niet van beroep.

Eden Hazard, het pingelende mannetje op zaterdagochtend

Nederland speelde in Brussel tegen de nummer één van de wereld, maar wie het eerste half uur had gezien wist wel beter. Nederland speelde de eerste helft tegen Eden Hazard, een voetballer die je niet kunt opleiden, maar die ergens op de wereld op een dag wordt geboren. Als land moet je de mazzel hebben dat het geboortehuis van die speler net binnen de landsgrenzen valt.

De afgelopen jaren is heel wat verkondigd over de Belgische competitie-opzet, de manier van opleiden en wat we daar allemaal van kunnen leren. Voetballers kun je op een verstandige manier grootbrengen, maar een speler als Eden Hazard besluit op een dag in zijn achtertuintje tegen een bal te trappen en is dan al veel beter dan de rest. Het is het verschil tussen die paar geboren voetballers en de gemaakte voetballers.

Eden Hazard is voetballer van geboorte. Niet van beroep. Het was een paar dagen geleden maar een oefenwedstrijd in het Koning Boudewijnstadion, tussen een opkrabbelend Oranje en een van de beste landenploegen in de wereld, maar wat we écht zullen onthouden van het oefenpotje zijn de eerste pakweg twintig minuten van een ongrijpbaar fenomeen in de vorm van zijn leven. Ronald Koeman keek ernaar en genoot ervan. Net als elke liefhebber.

Net als Arjen Robben in Brazilië was Eden Hazard de beste tijdens het WK in Rusland. Of de Ballon d'Or nu gaat naar Kylian Mbappé, Luka Modric of Antoine Griezmann en wie die vage FIFA-prijs ook heeft gewonnen. Niet dat het ertoe doet als je van de sport houdt. Als je het spel helemaal stript van uitslagen en commerciële belangen en bij de kern komt, bij het voetbal, dan kom je uit bij Hazard. Bij het jongetje dat op zaterdagochtend in alle vrijheid aan het pingelen en proberen is.

De Belg heeft nu een coach die dat begrijpt. Een van de opvallendste momenten van dit seizoen had plaats tijdens de topper tussen Chelsea en Liverpool. Maurizio Sarri en Jürgen Klopp omhelsden elkaar langs de zijlijn terwijl de wedstrijd nog in volle gang was. In een interview met de Corriere dello Sport kwam de Italiaan terug op die scène. 'Klopp lachte naar me en ik begreep niet waarom. Ik vroeg hem waarom hij lachte. Hij zei: "Heb jij het niet naar je zin dan?" Ik antwoordde: "Ja, geweldig." Waarop Klopp reageerde: "Ik ook!" Wij stonden op dat moment met 1-0 voor. Daarna maakte Sturridge de gelijkmaker. We hugden elkaar na afloop als twee oude vrienden.'

Het is mooi dat het kan en dat het gebeurt. Het is ook mooi dat er een voetballer rondloopt in de Premier League die speelt met de vreugde en vrijheid van een zesjarige die in zijn achtertuin aan het pielen is. Verlost van alle onzin. Eden Hazard is voetbal in zijn meest elementaire vorm.

Chelsea
Chelsea
2 - 2
Manchester United
Manchester United
'Mourinho is er wel vaker in geslaagd om Hazard af te stoppen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.