Duitsland legt Nederland genadeloos op de pijnbank

Nederland incasseerde in Hamburg een zeer gevoelige tik. Duitsland was op alle fronten te sterk voor Oranje en onderstreepte dat ook in de score (3-0).

Duitsland legt Nederland genadeloos op de pijnbank

Nederland wordt net als Duitsland gezien als een van de favorieten voor de EK-titel, die volgend jaar in Polen en Oekraïne op het spel staat. De vriendschappelijke wedstrijd bevestigde alleen de status van Die Mannschaft.

Duitsland zette Nederland in de eerste helft te kijk. Vooral in defensief opzicht maakte Oranje een kwetsbare indruk. Bij de 1-0 na een kwartier viel op hoeveel ruimte Miroslav Klose kreeg van Edson Braafheid om na een knappe pass van Toni Kroos de bal neer te leggen voor de inkomende Thomas Müller. Joris Mathijsen was op zijn beurt te laat om de aanvaller van Bayern van het scoren af te houden.

Nederland wist zich geen raad met de positiewisselingen van Duitsland, zo bleek ook na 26 minuten. De opstomende Müller kreeg alle vrijheid zonder dat er werd ingegrepen, maar daarbij verloor Oranje onder anderen Mesut Özil uit het oog. De middenvelder van Real Madrid koos in balbezit direct voor een voorzet, die door de vrijstaande Klose knap werd binnengekopt.

Nederland stelde er onder anderen via Dirk Kuijt en Klaas-Jan Huntelaar wel enkele gevaarlijke aanvallen tegenover, maar die vielen in het niet bij de aanvalsgolven van Duitsland. Vooral Braafheid maakte als linksback een zeer matige indruk.

Bondscoach Bert van Marwijk was tijdens de eerste helft zichtbaar geïrriteerd over het optreden van Oranje. In de rust koos hij toch niet voor het aanpassen van zijn formatie. Pas een half uur voor het einde voerde hij zijn eerste wissel door. Nigel de Jong, de vervanger van Kevin Strootman, kon allerminst voor een ommekeer zorgen.

Sterker nog, De Jong stond aan de basis van de 3-0 van Duitsland. Zijn balverlies was de inleiding voor een knappe aanval, waarin wederom pijnlijk duidelijk werd hoeveel ruimte Oranje weggaf. Via Müller kwam de bal bij Özil, die na een een-twee met Klose in het strafschopgebied van Nederland de 3-0 aantekende.

Het resultaat was allerminst geflatteerd, want met iets meer geluk had de score nog hoger kunnen uitvallen. In Hamburg bevestigde Duitsland zijn status van EK-favoriet, waar een meer bescheiden rol voor Nederland op zijn plaats is na de afstraffing. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's