Duitse voetbalwereld rouwt om overlijden WK-finalist Hölzenbein (78)

Reacties

Bernd Hölzenbein is op 78-jarige leeftijd overleden. De Duitse oud-international verwierf in Nederland vooral bekendheid vanwege zijn rol in de WK-finale van 1974, toen hij de penalty versierde waaruit Paul Breitner voor de gelijkmaker tekende.

Duitse voetbalwereld rouwt om overlijden WK-finalist Hölzenbein (78)
© Pro Shots

De manier waarop Hölzenbein over het been ging bij Wim Jansen, werd destijds gezien als een schwalbe. Later gaf de voormalig speler van Eintracht Frankfurt dat ook toe. In Nederland werd de veertigvoudig international lang beschouwd als uitvinder van de fopduik. Het droeg allemaal bij aan het trauma dat Oranje overhield aan de verloren WK-finale, waarin West-Duitsland ondanks een vroeg doelpunt van Johan Neeskens – ook uit een penalty – zegevierde.

Hölzenbein was 1973 tot 1978 international en speelde op het WK in Argentinië ook mee bij West-Duitsland in de reprise van de WK-finale tegen Nederland, die in 2-2 eindigde. Met zijn club Eintracht Frankfurt was de vleugelspeler ook succesvol. Hij won drie keer de DFB-Pokal en in 1980 de UEFA Cup. Met 160 Bundesliga-goals is Hölzenbein nog altijd clubtopscorer aller tijden van Frankfurt. Daarna sloot hij zijn loopbaan af in de Verenigde Staten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Hölzenbein, die al enige tijd ziek was, is na Franz Beckenbauer (78), Gerd Müller (75) en Jürgen Grabowski (77) de vierde Duitse WK-finalist van 1974 die is overleden. Van de spelers uit de volledige WK-selectie van het toenmalige gastland zijn ook Horst-Dieter Höttges (79) en Heinz Flohe (65) niet meer in leven. Aan Nederlandse zijde zijn van de basisspelers Johan Cruijff, Wim Jansen, Jan Jongbloed, Rob Rensenbrink en Wim Suurbier inmiddels overleden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.