'Duits' Japan jubelt na 'schokkende zege' op Spanje, Doan in fraai rijtje

Reacties

Japan zorgde donderdag voor een sensatie door zich ten koste van Duitsland te plaatsen voor de achtste finale van het WK in Qatar. In het voetbalgekke land zijn ze in de wolken na de volgende stunt, dit keer tegen voormalig wereldkampioen Spanje (2-1).

'Duits' Japan jubelt na 'schokkende zege' op Spanje, Doan in fraai rijtje
© Pro Shots
Japan
Japan
2 - 1
Spanje
Spanje

Japan begon het toernooi met een verrassende overwinning op Duitsland, ging vervolgens onverwachts onderuit tegen Costa Rica, maar rekende donderdag af met Spanje. Net als in 2002, 2010 en 2018 plaatste het Aziatische land zich voor de knock-outfase. 'Na de zege tegen Duitsland versloeg Japan opnieuw een Europese grootmacht, waarmee een nieuw hoofdstuk in de WK-geschiedenis werd ingeluid', schrijft Nikkan Sports.

'Hetzelfde stadion. Hetzelfde resultaat', doelt Mainichi Shimbun op de eerste wedstrijd tegen Duitsland, die net als de ontmoeting met Spanje plaatsvond in het Khalifa International Stadium. 'Een soortgelijke schokkende zege voor Japan op het WK. The Japan Times spreekt van een ongelooflijke overwinning. 'Met de eerste plek in de poule des doods is een van de grootste prestaties in de Japanse voetbalgeschiedenis neergezet.'

'Duits' Japan
Extra pijnlijk voor het uitgeschakelde Duitsland was dat een groot deel van de Japanse ploeg bestond uit spelers die actief zijn in de Bundesliga. Maya Yoshida (Schalke 04), Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach) en Daichi Kamata (Eintracht Frankfurt) begonnen in de basis, Ritsu Doan (SC Freiburg), Takuma Asano (VfL Bochum) en Wataru Endo (VfB Stuttgart) vielen in.

Japan toonde zich tegen Spanje ultra-effectief. De datamodellen van Opta berekenden dat de Japanners slechts 17,7% balbezit hadden. Dat is goed voor een record, want niet eerder won een ploeg met een dusdanig laag percentage balbezit een WK-wedstrijd. De xG van Japan bleef steken op 1.3, maar Doan en Ao Tanaka zorgden ervoor dat het land twee keer op het scorebord verscheen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Doan
Dat was een flinke opsteker voor Doan, die voor de tweede keer genoegen moest nemen met een invalbeurt. Door zijn doelpunt mag de voormalig speler van FC Groningen en PSV zich pas de vierde Japanner noemen met twee goals op één WK. 'Dit is het resultaat van vechten als een team', vindt Doan. 'We hebben de achtste finale nog nooit overleefd, dus we zullen jullie steun nodig hebben tijdens de volgende wedstrijd. Geef ons kracht.'

Japan neemt het in de achtste finale op tegen Kroatië, op het WK van 2018 nog verliezend finalist. Die wedstrijd wordt maandag om 16.00 uur gespeeld in het Al Janoub Stadium. Of het daarbij blijft? Bondscoach Hajime Moriyasu gelooft in Aziatisch succes in Qatar. 'Een Aziatisch land kan het WK winnen', zei de keuzeheer.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep E Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Japan
3
2
0
1
4-3
+1
6
2
Spanje
3
1
1
1
9-3
+6
4
3
Duitsland
3
1
1
1
6-5
+1
4
4
Costa Rica
3
1
0
2
3-11
-8
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.