Dubbelslag Gündogan houdt Ten Hag van de FA Cup af

Reacties

Erik ten Hag is er niet in geslaagd om met Manchester United de FA Cup te winnen. De finale van zaterdag werd beslist door Manchester City-aanvoerder Ilkay Gündogan, die twee doelpunten voor zijn rekening nam. City blijft hierdoor in de race voor de treble.

Dubbelslag Gündogan houdt Ten Hag van de FA Cup af
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
2 - 1
Manchester United
Manchester United

Manchester United en Manchester City wonnen in het Premier League-seizoen allebei één stadsderby (6-3 voor City, 2-1 voor United) en namen het zaterdag voor de derde keer in dit voetbaljaar tegen elkaar op. Ten Hag miste Antony vanwege een blessure en zag dat Pep Guardiola ervoor had gekozen om Nathan Aké op de bank te laten beginnen. Op doel bij City stond Stefan Ortega, die dit seizoen de bekerwedstrijden keepte en voor de finale gewoon bleef staan.

Bij zijn eerste balcontact gaf Ortega direct de aanzet tot het openingsdoelpunt van City. Na de aftrap schoot de keeper de bal naar voren en twee kopduels later kreeg Gündogan een schietkans. De City-captain twijfelde geen seconde en haalde verwoestend uit: 1-0. Zijn doelpunt na twaalf seconden betekende het snelste doelpunt ooit in een FA Cup-finale.

United was er duidelijk door aangeslagen en werd in de beginfase overlopen door City. De landskampioen kreeg kansen via Rodri, Jack Grealish, Erling Haaland en Kevin De Bruyne, maar zij slaagden er niet in om de marge te verdubbelen. Tussendoor ontsnapte United-middenvelder Casemiro aan een rode kaart, nadat hij op de enkel van Manuel Akanji was gaan staan.

United kwam er eigenlijk niet aan te pas, maar vond na een halfuur toch de gelijkmaker. Aaron Wan-Bissaka kopte de bal op de uitgestoken hand van Grealish, die daar werkelijk niets aan kon doen. Daar had de VAR geen boodschap aan: scheidsrechter Paul Tierney werd naar het scherm geroepen en legde de bal na het zien van de beelden op de stip.

Bruno Fernandes schoot raak (1-1) en vierde met zijn ploeggenoten feest voor de City-aanhang. Victor Lindelöf werd toen nog geraakt door iets wat uit het publiek werd gegooid. Gestaakt werd er niet: de finale ging verder alsof er niets gebeurd was.

City wilde ook een strafschop, na een vermeende overtreding van Fred op De Bruyne, maar kreeg die niet. Aan de overkant kwam United vlak voor rust nog dicht bij een tweede goal: de volley van Raphaël Varane ging echter net naast het doel van Ortega. Zo gingen de ploegen uit Manchester in evenwicht rusten, maar na de onderbreking kwam er al snel weer verandering in de score.

Weer was het Gündogan die scoorde voor City. Deze keer schoot hij raak uit een ingestudeerde vrije trap van De Bruyne, waarbij gezegd moet worden dat United-doelman David de Gea er niet goed uit zag. De Spanjaard ging te laat naar de grond en moest daardoor opnieuw vissen: 2-1.

United moest opnieuw beginnen, maar net als in de eerste helft bleef City na het nemen van de voorsprong sterker. De Gea voorkwam een treffer van De Bruyne, voordat de verder nagenoeg onzichtbare Marcus Rashford net over het doel van Ortega schoot. Gündogan dacht even hierna zijn derde goal van de middag te kunnen vieren. Hij scoorde echter in buitenspelpositie en dus ging dat feest niet door.

Bij United was Alejandro Garnacho als invaller in het veld gekomen en hij schoot maar rakelings naast de voor hem verkeerde kant van de paal. De druk van United nam toe en Ten Hag bracht Wout Weghorst een klein kwartier voor tijd in het veld. Tyrell Malacia kwam zaterdag niet in actie.

Met Weghorst erbij slaagde United er, ondanks een grote kans voor Scott McTominay, niet in om nog eens op gelijke hoogte te komen. Daardoor won City (waar Aké als invaller slechts een paar minuutjes meedeed) voor de zevende keer in zijn clubhistorie de FA Cup. Volgende week speelt de ploeg van Guardiola nog de Champions League-finale tegen Internazionale en kan het geschiedenis schrijven met het binnenhalen van de treble.

Voor Ten Hag is zijn eerste seizoen als manager van United nu voorbij. De oefenmeester won met zijn ploeg de League Cup en slaagde erin om in de competitie als derde te eindigen, waardoor United volgend seizoen weer mag meedoen aan de Champions League. De FA Cup was hem niet gegeven: dat betekent dat Louis van Gaal de laatste Nederlandse coach blijft die dit toernooi heeft gewonnen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.