Dubbele hoofdrol Van Persie bij moeizame zege Feyenoord

Reacties

Feyenoord heeft zich in punten weer naast Ajax en Heracles genesteld op de tweede plaats. De Rotterdammers grepen na een teleurstellende eerste helft na rust met moeite de zege op Vitesse.

Dubbele hoofdrol Van Persie bij moeizame zege Feyenoord
Feyenoord
Feyenoord
2 - 1
Vitesse
Vitesse

Dylan Vente had donderdag met een valse hattrick Feyenoord naar de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi geholpen. De negentienjarige spits kreeg drie dagen later opnieuw een basisplaats. Het ging ten koste van de wat aangeslagen Sam Larsson.

De keuze voor Vente bood ook een inkijkje van hoe Feyenoord waarschijnlijk gaat spelen als Nicolai Jørgensen fit genoeg is voor een basisplaats. De Deense spits nadert na de voetblessure de status van starter, waardoor Robin van Persie zich meer kan gaan richten op een positie achter de spits in plaats van de rol van diepe spits.

Van Persie liet tegen Vitesse in de eerste helft met technische hoogstandjes zien wat hij als man achter de spits kan betekenen. De intrinsieke klasse van de ervaren aanvaller kon niet verhullen dat Feyenoord worstelt met de vorm.

In de eerste 45 minuten maakte Feyenoord bitter weinig indruk. Er was een gebrek aan ideeën en tempo, waardoor de Rotterdammers nauwelijks gevaar en dreiging konden stichten. Na ruim een half uur kwam daar een achterstand bij als volgende tegenvaller.

Roy Beerens slaagde er na een individuele actie in om ondanks de aanwezigheid van de nodige Feyenoorders een voorzet te geven. Matus Bero zag zijn kopbal op de paal komen, maar kreeg de bal fortuinlijk via het lichaam van Jeremiah St. Juste weer voor zijn voeten. Dit keer had hij uit een zeer lastige hoek meer succes. Kenneth Vermeer, die de geblesseerde Justin Bijlow verving onder de lat, had het nakijken.

In de tweede helft kwam Feyenoord beter voor de dag. Met Larsson voor de onzichtbare Jens Toornstra had de thuisploeg snel een steun in de rug. Na een merkwaardige redding van Vitesse-doelman Eduardo op een schot van Steven Berghuis kreeg Feyenoord een corner, waaruit Eric Botteghin met het hoofd de 1-1 op het scorebord bracht.

In de 54ste minuut dacht De Kuip ook de 2-1 te begroeten. Maar het feestje werd verstoord door scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die op advies van de videoarbiter de goal van Berghuis vanwege buitenspel annuleerde. De aanvaller stond na het tikje van Van Persie inderdaad net aan de verkeerde kant van streep.

Vitesse, dat toch al wordt geplaagd door een flink gevulde absentielijst, zag de kansen op een succes in De Kuip na ruim een uur slinken. Thomas Bruns kreeg een rode kaart nadat hij op de achillespees van Jordy Clasie was gaan staan. Er was meer leed voor de Arnhemmers. Na Beerens moest ook Tim Matavz geblesseerd het veld verlaten. De spits ging in de 74ste minuut per brancard van het veld met een ogenschijnlijk zware blessure.

Met een man minder en een verzwakte ploeg probeerde Vitesse een punt over te houden aan het bezoek aan De Kuip. Larsson was tot twee keer toe dicht bij een tweede Rotterdamse treffer. Maar de Rotterdamse pogingen leken te mager om de tien man van Vitesse echt in verlegenheid te brengen en zo de punten in De Kuip te houden. Totdat Van Persie bij een vrije trap achter bal ging staan en vanaf rechts de bevrijdende 2-1 binnen knalde.

Hij hielp Feyenoord aan de overwinning, die wel verbloemt dat trainer Giovanni van Bronckhorst nog zoekende is. In blessuretijd vergrootte Van Persie ook de zorgen van zijn coach met een onnodige tackle op Max Clark, die hem een rode kaart en dus een schorsing oplevert. Al zal Van Bronckhorst in ieder geval niet hoeven te kiezen door de absentie van Van Persie, die met zijn voortijdige gang richting de kleedkamer in de extra tijd navolging kreeg van Vitesse-verdediger Danilho Doekhi na diens tweede gele kaart. 

'Feyenoord wint zijn duels nu echt op de kwaliteiten van Van Persie'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.