Droomdebuut Batshuayi helpt Dortmund aan benauwde zege

Reacties

Dankzij een droomdebuut van de van Chelsea overgenomen Michy Batshuayi heeft Borussia Dortmund vrijdagavond een zeer belangrijke 2-3 zege geboekt op 1. FC Köln. De club uit het Ruhrgebied vierde zo zijn eerste Bundesliga-zege in 2018, na drie achtereenvolgende remises.

Droomdebuut Batshuayi helpt Dortmund aan benauwde zege

Op 17 september had Borussia Dortmund werkelijk geen kind aan Köln, dat met een 5-0 nederlaag afdroop. Die dag presenteerde de Champions League-winnaar van 1997 zich als een kampioenskandidaat. Ruim vier maanden later ziet de wereld er heel anders uit. Pierre-Emerick Aubameyang, die twee goals maakte in de bewuste wedstrijd tegen Köln, toog deze week definitief naar Arsenal en trainer Peter Bosz is inmiddels vervangen door Peter Stöger, die uitgerekend door Köln op straat was gezet. Dortmund heeft de koppositie allang uit het oog verloren en richt zich op het binnenhalen van een Champions League-ticket.

Beide clubs hadden op voorhand niets aan een gelijkspel en waren dus bereid van meet af aan risico's te nemen. Zo ontstond een open wedstrijd met een hoge intensiteit. Shinji Kagawa trof namens Dortmund de lat en ook André Schürrle en Batshuayi stichtten gevaar. Köln stelde daar genoeg tegenover, al kreeg het slechts één grote mogelijkheid in de aantrekkelijke beginfase. Milos Jojic verzuimde van dichtbij af te ronden.

Naarmate de eerste helft vorderde, nam het overwicht van Dortmund toe. De openingstreffer kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Batshuayi tikte op aangeven van Jeremy Toljan van dichtbij binnen na een aanval over links. Nog voor rust dacht de winteraanwinst ook de 0-2 aan te tekenen, ware het niet dat zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Michy Batshuayi kwam deze week over van Chelsea.
Michy Batshuayi kwam deze week over van Chelsea.

Na de hervatting was Batshuayi opnieuw dicht bij de 0-2; de Belg verzuimde om doelman Timo Horn te verschalken. Dit kwam Dortmund duur te staan, want na zestig minuten zorgde Simon Zoller voor de op dat moment onverwachte gelijkmaker. De aanvaller kopte binnen nadat Roman Bürki een inzet van Dominique Heintz matig verwerkte. De fans van de thuisploeg waren nog niet klaar met juichen of het stond alweer 1-2. Opnieuw haalde Batshuayi met succes de trekker over, nadat Christian Pulisic hem lanceerde.

Köln, dat voor de winterstop bij de eerste de beste tegenslag telkens als een kaarthuis ineenstortte, toonde opnieuw veerkracht. Via een kopbal van Jorge Meré werd het een kwartier voor tijd 2-2. Het laatste woord was echter aan Schürrle. De international kreeg van de defensie van de thuisploeg alle gelegenheid om op te komen en rondde vervolgens af. Het was Batshuayi die hem had aangespeeld.

Door de triomf komt Dortmund in punten gelijk met nummer twee Bayer Leverkusen; ook nummer vier Schalke 04 bezit dat aantal punten. Bayern München heeft zestien punten meer dan het achtervolgende trio. Het opgeleefde Köln maakt even pas op de plaats en blijft laatste.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.