Dringende behoefte bij AZ aan Europese uitzege

Voetbal International volgt de drie Nederlandse clubs in de Europa League op de voet. Donderdagavond neemt AZ het in Oekraïne op tegen Metalist Kharkiv. Het duel begint om 19.00 uur.

Dringende behoefte bij AZ aan Europese uitzege


METALIST KHARKIV

Vorm Metalist Kharkiv opende de groepsfase van de Europa League met een 2-1 zege op Austria Wien. Omdat ook AZ de openingswedstrijd won (4-1 van Malmö FF) kan de winnaar van de ontmoeting van donderdag een reuzenstap zetten richting de knock-out fase van het Europese bekertoernooi.

De Oekraïense ploeg heeft een grote Zuid-Amerikaanse inbreng. Liefst vijf Argentijnen en drie Brazilianen (Cleiton, Fininho en Taison) verdienen hun geld bij Metalist. Vedette van de ploeg is de Argentijnse spits José Ernesto Sosa die van Napoli werd overgenomen.

Opvallend In de nationale competitie is Metalist Kharkiv de gedoodverfde nummer drie. De laatste vijf seizoenen eindigde het team telkens op die positie. Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk blijven de tegenstander van AZ telkens voor. Ook deze jaargang bivakkeert Kharkiv op de derde stek al heeft het slechtst twee punten achterstand, na elf speelronden, op de grote twee van het Oekraïense voetbal.

Afwezigen Devic, Manuel Torres.

AZ
Vorm 'Wij staan bovenaan de Eredivisie', liet coach Gertjan Verbeek weten in de persconferentie voorafgaand aan het duel met Metalist Kharkiv. 'Dat geeft een goed gevoel. De spelers hebben veel vertrouwen. Ik hoop dat dat zich doorzet naar de wedstrijd tegen Metalist. We kunnen hier zeker op dit moment een goed resultaat halen.'

'Metalist is een kandidaat om samen met ons door te gaan naar de volgende ronde. Het is een goede ploeg met vooral individueel veel kwaliteit', meent Verbeek. 'Bij Metalist spelen weinig Oekraïners. Er lopen heel veel buitenlanders rond. Hoe ze spelen is ons bekend. We hebben ze vaak bekeken.'

Opvallend Uitwedstrijden en AZ zijn in Europees verband geen goede combinatie. Op 20 september 2007 won de ploeg zijn laatste uitwedstrijd in de UEFA Cup (1-0 van Paços de Ferreira). 'Het veld is overal even groot, alleen de omstandigheden zijn iets anders', aldus Verbeek, die in dat verband ook niet begrijpt dat de club al twaalf uitwedstrijden zonder zege afsloot. 'We hebben gewoon behoefte aan een Europese uitzege. Dat gaat in de koppies zitten.' Geruststellende gedachte voor Verbeek is wellicht dat tegenstander Metalist Kharkiv de laatste twee thuisduels in de Europa League beëindigde zonder te scoren.

Afwezigen Boymans, Didulica, Falkenburg, Holman, Martens.

Datum Wedstrijd Uitslag
30/09/2010 BATE Borisov-AZ 4-1
04/11/2010 Dinamo Kiev-AZ 2-0
02/12/2010 FC Sheriff Tiraspol-AZ 1-1
04/08/2011 FK Jablonec-AZ 1-1
18/08/2011 Aalesunds FK-AZ 2-1


Bekijk hier al onze video's