Dramatische week AZ compleet na opleving FC Twente

AZ heeft na de pijnlijke bekeruitschakeling een volgende gevoelige klap geïncasseerd. FC Twente gaf zichzelf het verlangde antwoord op de onrust.

FC Twente
FC Twente
2 - 0
AZ
AZ

De Brama-tapes voerden deze week de boventoon bij het door de degradatiezorgen toch al onrustige FC Twente. De terugkeer van de routinier in de wedstrijdselectie moest vrijdag de slotepisode zijn van de soap. Rust heette het medicijn te zijn voor de sportieve pijn van de Tukkers, die verlangden naar een overwinning om de pijnlijke nederlaag bij FC Emmen te vergeten.

Het bezoek van AZ leverde FC Twente de gewenste positieve gedachten op. De Alkmaarders waren na hun onverwachte bekeruitschakeling door NAC Breda uit op revanche, maar leken juist te zijn blijven hangen in de teleurstelling. De Enschedese voorsprong na 45 minuten (2-0) was niet meer terecht gezien de verhoudingen.

In de vierde minuut had Noa Lang met een knal op de lat een eerste waarschuwingsschot afgeleverd. Halverwege de eerste helft kon FC Twente zijn openingstreffer verwelkomen. Giorgi Aburjania schoot uit een vrije trap de bal buiten bereik van doelman Marco Bizot in het Alkmaarse doel.

Vijf minuten later stond ook de 2-0 op het scorebord. Na balverlies van Teun Koopmeiners op het middenveld was het Queensy Menig die deze fout afstrafte. AZ, dat voor rust Stijn Wuytens met een hamstringblessure zag afhaken, mocht van geluk spreken dat de schade beperkt bleef tot twee goals.

Tekenend genoeg voor het tandeloze Alkmaarse verweer in de eerste helft was dat AZ voor rust geen enkele keer het vijandelijke doel onder vuur had genomen en slechts één keer de bal in het vijandelijke strafschopgebied had geraakt.

In de tweede helft kon AZ zicht niet oprichten en incasseerde het ondanks verwoede pogingen de tweede nederlaag in de Eredivisie in 2020. Dat het zo geprezen aanvalstrio Calvin Steng-Myron Boadu-Oussama Idrissi geen enkel schot op doel produceerde, was een teken aan de wand. Het was ook een slechte generale voor het vervolg in de Europa League. Donderdag wacht het eerste duel met LASK Linz. Voor FC Twente was het een welkom succes in de strijd tegen degradatie.