Dramatische opening fataal voor Feyenoord

Feyenoord-SK Teplice was nog maar twee minuten oud, of de Rotterdammers stonden al voor een onmogelijke opgave: Gill Swerts kreeg rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler en Delozal verzilverde de opvolgende vrij trap. De ploeg van Bert van Marwijk kwam die dramatische start niet meer te boven: 0-2.

Dramatische opening fataal voor Feyenoord

Daar sta je dan als trainer, met al je weken van voorbereiding. Niets had Bert van Marwijk in de aanloop naar het treffen met het onbekende Teplice aan het toeval overgelaten. Mario Been was een keer naar Tsjechië gereisd, evenals John Metgod, en van Erik Gerets, die met 1. FC Kaiserslautern een ronde eerder was uitgeschakeld door de ploeg, had de Feyenoord-coach alle beschikbare informatie gekregen.

Binnen een minuut kon al het veldwerk echter al weer de prullenbak in, nadat de pas achttienjarige Teplice-doelman Patrik Kolár de razendsnelle spits Jan Rezek middels een verre uittrap de diepte in had gestuurd. De Feyenoord-verdedigers letten niet op, waarna Gill Swerts op zo'n twintig meter van het eigen doel niets anders restte dan Rezek onderuit te trekken.

De sanctie was onverbiddellijk: rood voor de Belg, waarna Michal Dolezal de toegekende vrije trap (Edwin Zoetebier zag er daarbij verre van overtuigend uit) ook nog eens binnenschoot: 0-1, na drie minuten, en dat ook nog eens met een numerieke minderheid.

Bert van Marwijk probeerde nog te redden wat er te redden was (hij bracht onmiddellijk verdediger Song in voor aanvaller Lurling), maar al snel werd duidelijk dat Feyenoord zichzelf voor een onbegonnen opgave had gesteld. Het technisch vaardige maar vooral stugge Teplice liet zich behaaglijk achterover leunen en zag minzaam toe hoe Feyenoord tot nauwelijks een gevaarlijke aanval kwam. Pas op slag van rust was het zover, maar Leonardo zag zijn schot gekraakt.

De tweede helft werd voor de Rotterdammers zodoende een ware martelgang, vooral toen Rezek tien minuten na de pauze een afgemeten voorzet van Dolezal bij de eerste paal ook nog eens feilloos binnentikte, 0-2. En Feyenoord zelf? Dat mocht slechts af en toe aan een treffer ruiken. Thomas Buffel was, in de zeventigste minuut op assist van Leonardo, nog het dichtste bij. Heeft Feyenoord de bodem van de gifbeker bereikt?Reageer op het VI.nl Forum

Bekijk hier al onze video's