Dramatische avond Lazio, Athletic frustreert Valencia

Lazio heeft zich in de achtste finale van de Europa League op eigen veld pijnlijk verkeken op Sparta Praag. Valencia beleefde in Mestalla een anticlimax.

Lazio - Sparta Praag 0-3
De 1-1 van de heenwedstrijd en de succesreeks in de Europa League op eigen veld (laatste vier duels gewonnen) had Lazio vertrouwen gegeven. Maar na minder dan een kwartier lagen de kaarten er heel anders bij. Sparta Praag leidde na twaalf minuten met 0-2.

De Tsjechen profiteerden mede van het halfzacht ingrijpen van de Romeinse defensie. Zo verzuimde Marco Parolo voor opruiming te zorgen, waarna Borek Dockal met een strak schot de openingstreffer voor zijn rekening nam.

Bij de 0-2 van Ladislav Krejci was Wesley Hoedt de ongelukkige. De verdediger, die bij Lazio de Nederlandse eer hoog hield, greep niet afdoende in. Krejci maakte dankbaar gebruik van de ruimte en scoorde met een listige schuiver in de uiterste hoek.

Terwijl Lazio in de persoon van Stefano Mauri het vizier niet op scherp had, toonde Sparta Praag zich op slag van rust van zijn meest effectieve kant. Opnieuw Krejci profiteerde van de ruimte die de Lazio-defensie hem liet. Daarmee had Sparta Praag al in de eerste helft het fundament gelegd onder een plaats bij de beste acht.

Valencia - Athletic de Bilbao 2-1
Valencia speelde aanvankelijk de frustratie over de slechte resultaten van de laatste weken van zich af in de thuiswedstrijd tegen Athletic de Bilbao. De Basken, die een 1-0 voorsprong uit het eerste duel verdedigden, kregen te maken met een Valencia-storm.

Het antwoord was niet afdoende, want na 45 minuten stond het 2-0. Santi Mina brak in de dertiende minuut de score open, nadat doelman Iago Herrerin een schot van Álvaro Negredo niet goed had verwerkt. De verdiende tweede treffer kwam op naam van Aderlan Santos, die met een fraaie kopbal de marge vergrootte.

Een kwartier voor het einde kwam de anticlimax voor Valencia, dat had verzuimd zijn voorsprong verder uit te bouwen. Aritz Aduriz maakte zijn faam van goalgetter waar door na een weergaloos hakje van Raúl Garcia de beslissende tegengoal te maken. Dat uitdoelpunt maakte het verschil in het Spaanse onderonsje, ook omdat de thuisploeg van trainer Gary Neville in de resterende tijd ondanks een offensief de uitschakeling niet kon voorkomen. De Engelse coach werd nog naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de arbiter, die in de aanloop naar het beslissende doelpunt van Bilbao een handsbal over het hoofd had gezien.

Bayer Leverkusen – Villarreal 0-0
Bayer Leverkusen diende een 2-0 achterstand uit de eerste wedstrijd weg te werken. De positie van Karim Bellarabi – de aanvaller debuteerde als rechtsback – vertelde alles over de intenties van trainer Roger Schmidt. Maar de offensieve Duitse plannen ten spijt hield Villarreal relatief eenvoudig stand. Het overwicht van Leverkusen leidde in de eerste helft niet tot kansen.

Ook na rust zocht de thuisploeg tevergeefs naar het gaatje in de Spaanse defensie. Na ruim een uur kreeg Cédric Bkamabu dé kans het duel voortijdig te beslissen, maar de aanvaller miste vanaf anderhalve meter. Doordat Leverkusen aanvallend echter onmachtig bleef, was het een misser zonder gevolgen.