Douglas Costa blinkt uit, Uruguay neemt revanche op Chili

Brazilië en Uruguay hebben hun vierde wedstrijd in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiereeks overtuigend gewonnen. Bayern München-aanvaller Douglas Costa was bij de Brazilianen de belangrijkste man, terwijl de Uruguayanen in eigen huis opvallend gemakkelijk wonnen van Copa América-winnaar Chili.

Brazilië – Peru 3-0
Brazilië begon de kwalificatiereeks een maand geleden met een valse start op bezoek bij Chili (2-0 nederlaag), maar is na vier speelronden alweer opgeklommen naar de derde plaats. Het 1-1 gelijkspel tegen Argentinië van afgelopen vrijdag kreeg dinsdagavond tegen Peru een uitstekend vervolg, waardoor alleen Ecuador (twaalf) en Uruguay (negen) nu meer punten hebben dan de ploeg van bondscoach Dunga (zeven).

Dat Peru in de Arena Fonte Nova (Salvador) het derde verlies van de kwalificatiereeks leed, was vooral te danken aan Douglas Costa. De 25-jarige vleugelspits tikte in de 22ste minuut een voorzet van Willian binnen en stond na rust aan de basis van de doelpunten van Renato Augusto en Filipe Luís. Eerstgenoemde schoof binnen na een voorzet van de Bayern-revelatie, waarna de linksback van Atlético Madrid in de 77ste minuut de rebound benutte na een schot van de grote uitblinker.

Uruguay – Chili 3-0
Uruguay bleef Brazilië voor op de ranglijst door revanche te nemen voor de 1-0 nederlaag in de kwartfinale van de Copa América tegen Chili. Dat duel zorgde voor een heftige nasleep, omdat Edinson Cavani rood kreeg nadat Gonzalo Jara een vinger in het achterwerk van de Uruguayaanse spits had gestoken. Met beide spelers opnieuw binnen de lijnen was het ditmaal Chili dat dankzij een late rode kaart voor Jorge Valvivia met tien man eindigde.

Uruguay had toen al lang en breed revanche genomen voor de zure uitschakeling van vijf maanden terug. Nadat Arturo Vidal namens Chili nog een grote kans op de openingsgoal had gemist, schoot Diego Godín in de 23ste minuut wel raak bij een vrije trap. Na rust beslisten Álvaro Pereira en Martín Cáceres het duel in een tijdbestek van vijf minuten door binnen te koppen na respectievelijk doorkoppen van Cavani en een corner van Carlos Sánchez.

Nadat spelmaker Valdivia vlak voor het laatste fluitsignaal rood had gekregen voor aanmerkingen op de leiding, zoomden de camera's in op een uitgebreid onderonsje tussen Cavani en Jara. De twee kemphanen van de Copa América-clash schudden elkaar de hand, omhelsden elkaar en fluisterden elkaar wat toe, waarmee de strijdbijl tussen de spits van Paris Saint-Germain en de verdediger van FSV Mainz 05 (foto midden) lijkt begraven.

Paraguay – Bolivia 2-1
Dankzij de eerste nederlaag sinds de Copa América-zege staat Chili gedeeld derde met Brazilië, op twee punten van Uruguay. Ook Paraguay heeft na vier duels zeven punten door tijdens de vierde speelronde thuis met 2-1 van Bolivia te winnen. De bezoekers kwamen dankzij Yasmani Duk nog wel verrassend op voorsprong, maar de WK-deelnemer van 1998, 2002, 2006 en 2010 repareerde de schade al snel via treffers van Darío Lezcano en Lucas Barrios.