Dost evenaart Eredivisierecord Van Basten en Dillen

SC Heerenveen-aanvaller Bas Dost maakte afgelopen zaterdag naam voor zichzelf door tegen Excelsior (5-0 zege) liefst vijf keer te scoren. De prestatie van de spits is bijzonder, want slechts vijf andere spelers deden dat ooit eerder in een uitwedstrijd.

Dost evenaart Eredivisierecord Van Basten en Dillen

Marco van Basten was de laatste speler die in de Eredivisie vijf keer scoorde in een uitduel. De topspits van weleer deed dat in dienst van Ajax op 15 september 1985 op bezoek bij Heracles, een wedstrijd die de Amsterdammers met 8-1 wonnen.

Ajacied Jan Seelen was de eerste speler die sinds de start van de Eredivisie in 1956/57 vijf keer doel trof op vreemde bodem. De toenmalige midvoor van de Amsterdammers deed dat op 22 maart 1959 in het duel bij SHS, waarin Ajax uiteindelijk met 9-2 zegevierde.

In de historie van de Eredivisie kwam het tot dusverre pas vijf keer voor dat een speler minstens zes keer scoorde in één wedstrijd. Dat gebeurde telkens in een duel voor eigen publiek.

Voormalig Heerenveen-aanvaller Afonso Alves deed dat in 2007 als laatste toen hij zeven van de negen goals tegen Heracles Almelo (9-0) voor zijn rekening nam. Daarmee vestigde de Braziliaan een nieuw Eredivisierecord. (Ramon Min, m.m.v. Infostrada Sports) <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's