Dost en Sporting grijpen naast koppositie in Portugese topper

FC Porto heeft zondag de koppositie in Portugal behouden door gelijk te spelen in de topper tegen Sporting Lissabon: 0-0. Bas Dost speelde negentig minuten mee, maar werd amper bereikt door zijn ploeggenoten.

Bij Sporting Lissabon was er dus een basisplaats in de punt van de aanval voor Dost. Dit seizoen rouleert trainer Jorge Jesus regelmatig met de spitspositie. In de competitie krijgt de Oranje-international bijna altijd de voorkeur, in de Champions League is Seydou Doumbia vaak de aanvalsleider. Door een blessure van de Ivoriaan was er voor het duel met FC Porto geen discussie over de invulling van de spitspositie.

Tijdens de Portugese topper had Dost het moeilijk in de eerste helft. De spits had slechts twaalf balcontacten in de eerste 45 minuten. FC Porto was heer en meester, maar kwam niet tot een doelpunt. De wedstrijd stond voor het thuispubliek ook in het teken van het afscheid van voormalig aanvoerder Adrien Silva. De middenvelder stapte deze zomer over naar Leicester City, maar mag nog niet in actie komen namens The Foxes. De transfer werd namelijk veertien seconden te laat afgerond.

In een verder zeer teleurstellende Portugese topper was er in de tweede helft een grote kans voor Sporting-speler Bruno Fernandes, maar de Portugees ramde de bal vanuit kansrijke positie over het doel. Beide ploegen kwamen ook in de tweede helft niet tot scoren.

Door het gelijkspel blijft FC Porto koploper in de Portugese competitie. Sporting volgt op plaats twee met twee punten minder. Later deze zondagavond (22.30 uur) neemt nummer drie Benfica het op tegen Marítimo.