Dortmund-trainer Favre krijgt ongelijk: Bayern gooit titelrace ongewild open

Bayern München heeft zondag verzuimd optimaal te profiteren van de nederlaag die Borussia Dortmund leed tegen Schalke 04. De titelstrijd in de Bundesliga is door het gelijkspel van de koploper bij laagvlieger 1. FC Nürnberg nog lang niet gelopen. Het verschil bedraagt immers maar twee punten.

1. FC Nürnberg
1 - 1
Bayern München

Naast Schalke 04 was Bayern München natuurlijk de grote winnaar van de krankzinnige Kohlenpott-derby. Der Rekordmeister, die bij het ingaan van de winterstop nog tegen een achterstand van zes punten aankeek op Borussia Dortmund, kon de concurrent bij een zege op degradatiekandidaat Nürnberg op vier punten zetten. Trainer Lucien Favre van BVB zei zaterdag dat de titelstrijd is beslist. 'Dat lijkt me duidelijk, ja.'

Bayern kreeg het zeker niet cadeau in het Max-Morlock-Stadion. Nürnberg hield de ruimtes heel klein en gaf eigenlijk niets weg in de eerste helft. Typerend voor de onmacht van de bezoekers was een totaal mislukte vrije trap van Robert Lewandowski vlak voor rust. Overigens kwam het grootste gevaar van Bayern in het eerste bedrijf wel uit een vrije trap: in de 23ste minuut raakte David Alaba de lat met zijn inzet.

Het was echter geen loopgraventactiek waarvan de gastheer zich bediende: Nürnberg kwam er geregeld gevaarlijk uit, met name via Matheus Pereira. Diezelfde Pereira zette Bayern drie minuten na de onderbreking op een 1-0 achterstand. De Braziliaan schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied raak nadat de defensie van de bezoekers een gevaarlijke aanval van Nürnberg onschadelijk leek te hebben gemaakt.

De supporters in het Max-Morlock-Stadion waren nog niet klaar met juichen of het stond al bijna 2-0. De thuisploeg speelde een overtalsituatie voor het Bayern-doel echter zwak uit. Bayern stelde daar lange tijd weinig tegenover. De koploper grossierde in balverlies en van enige creativiteit in de aanvalsopzetten was geen sprake.

Een kwartier voor tijd verhoogde Bayern het tempo en er was, nadat James Rodríguez de lat had getroffen uit een vrije trap, een gelukje nodig voor de 1-1. Serge Gnabry raakte de bal niet goed, maar daardoor nam hij wel een rare curve aan, waardoor de uitblinkende doelman Christian Mathenia werd geklopt. Bayern ging op de jacht naar de 1-2, maar het was Nürnberg dat de zege uit het vuur leek te slepen. In de blessuretijd miste Tim Leibold echter een strafschop. Daarna kreeg Kingsley Coman nog een uitgelezen mogelijkheid op de 1-2, maar het bleef bij 1-1.

Arjen Robben, die na vijf maanden zijn rentree had kunnen maken, bleef op de bank. Virgil Misidjan maakte geen deel uit van de selectie van Nürnberg.

Bayern speelt deze Bundesliga nog tegen Hannover 96 (thuis), RB Leipzig (uit) en Eintracht Frankfurt (thuis). Dortmund treft in de slotweken Werder Bremen (uit), Fortuna Düsseldorf (thuis) en Borussia Mönchengladbach (uit).