Dortmund heeft eerste landstitel sinds 2012 voor het grijpen

Borussia Dortmund is door een 0-3 overwinning op FC Augsburg de nieuwe koploper van Duitsland. De ploeg van Edin Terzic kan volgende week tegen FSV Mainz 05 de eerste landstitel in elf jaar tijd pakken.

FC Augsburg
FC Augsburg
0 - 3
Borussia Dortmund

De afgelopen tien landstitels waren voor Bayern, dat zaterdag pijnlijk onderuit ging tegen RB Leipzig en Dortmund daarmee dé mogelijkheid om op matchpoint te komen. Daarvoor moest wel worden gewonnen bij laagvlieger Augsburg. De potentiële bananenschil werd echter vakkundig ontweken.

Wat er zondagmiddag op het spel stond voor Dortmund, dat hoefde je de spelers niet duidelijk te maken. Al vroeg in de wedstrijd waren er kansen van Julian Brandt (2x) en Sébastien Haller, die echter nalieten om Dortmund op het goede spoor te zetten. Augsburg hielp voor rust een handje mee. Vanwege een zware overtreding van Felix Uduokhai moest Augsburg nog voor het rustsignaal met tien man verder. Kort daarna raakte Niklas Süle de paal.

Augsburg had weinig in te brengen en Dortmund had de druk er vol op, waardoor het wachten was op het openingsdoelpunt van de bezoekers. Die kon niet uitblijven en viel dan ook na een klein uur spelen. Een paar minuten nadat Emre Can op de paal geschoten had, schoot Haller de bal tegendraads in de verre hoek, waarmee hij Dortmund op een 0-1 voorsprong zette en het bomvolle uitvak in extase bracht.

Plots was het even alle hens aan dek bij Dortmund, dat ontsnapte aan de snelle gelijkmaker van Augsburg. Daarna werd het weer rustig. Hoewel Dortmund al bijna een helft met een man meer speelde, wist Augsburg de schade beperkt te houden. Daarom bleef het lang spannend in de WWK Arena van Augsburg, maar vlak voor tijd besliste Dortmund de wedstrijd. Bij het beslissende doelpunt was Donyell Malen betrokken. De aanvaller schoot van dichtbij op doelman Tomáš Koubek, maar de rebound was voor Haller, die zijn tweede van de middag maakte.

Daardoor was de strijd gestreden en was er geen twijfel meer of Dortmund de uitgelezen mogelijkheid om de koppositie te grijpen in Duitsland zou grijpen. Helemaal niet toen Brandt diep in blessuretijd nog een derde goal maakte. Volgende week zaterdag 27 mei om 15.30 uur wordt de kampioenswedstrijd tegen Mainz gespeeld. Bij winst is Dortmund voor het eerst sinds 2012 kampioen van Duitsland.