Dortmund geeft het met matige Malen helemaal weg in Berlijn

Borussia Dortmund heeft voor de derde keer in de laatste vier speelronden averij opgelopen in de Bundesliga. Die Borussen kwamen zaterdag nog wel op voorsprong tegen Hertha BSC, maar gaven die na rust volledig uit handen. Donyell Malen en Jurgen Ekkelenkamp begonnen in de basis, terwijl Deyovaisio Zeefuik na 55 minuten inviel.

Hertha BSC
Hertha BSC
3 - 2
Borussia Dortmund

Vanwege ziekte ontbrak Malen vorige week zaterdag tegen VfL Bochum (1-1), en afgelopen woensdag deed de aanvaller slechts een kwartier mee tegen Greuther Fürth (3-0 winst). In dat duel kwam de Oranje-international ook tot scoren. Tegen Hertha mocht de voormalig PSV'er dus weer in de basis beginnen, maar hij speelde een matige partij en kon het verschil dus niet maken voor de formatie van Marco Rose.

In de eerste helft maakte Hertha het de bezoekers al knap lastig. De hoofdstedelingen hadden bij vlagen het beste van het spel en voetbalden prima kansen bij elkaar. Ekkelenkamp stuitte na voorbereidend werk van Ishak Belfodil op doelman Marwin Hitz, terwijl een treffer van Myziane Maolida werd afgekeurd vanwege buitenspel van Belfodil. Na ruim een half uur op de klok opende Dortmund de score: Erling Haaland gaf de bal mee aan Julian Brandt en laatstgenoemde chipte de bal in de verre hoek.

Op slag van rust dacht Dortmund ook nog op 0-2 te komen toen Axel Witsel bij een hoekschop scoorde, maar de Belg deed dat in buitenspelpositie. In de tweede helft knokte het Hertha van Tayfun Korkut zich knap terug. Na 51 minuten werd Belfodil gelanceerd door Vladimir Darida om vervolgens het sprintduel van Witsel te winnen en de bal onder Hitz door te schuiven. Een paar minuten later werd het zelfs 2-1: Marco Richter ontving de bal op de rand van het strafschopgebied van Maolida en haalde schitterend uit in de verre kruising.

Dortmund moest in de achtervolging en probeerde de controle terug te krijgen. Na ruim een uur spelen dachten de gasten even op gelijke hoogte te komen toen invaller Thorgan Hazard scoorde, maar eerder had Haaland al buitenspel gestaan en dus ging er een streep door de 2-2. Aan de andere kant werd de wedstrijd niet veel later beslist: Brandt leverde de bal zomaar in bij Ekkelenkamp, die vervolgens Belfodil vond met een prachtige chip. Belfodil stuitte op Hitz, maar in de rebound was het opnieuw Richter die scoorde.

Dortmund deed in de slotfase wel wat terug via Steffen Tigges, die twee minuten eerder in het veld was gekomen voor Brandt, maar verder kwamen de geelhemden niet meer. Tigges scoorde met een knappe kopbal na een voorzet van Raphaël Guerreiro. Malen maakte de negentig minuten vol bij Dortmund, terwijl Ekkelenkamp drie minuten voor tijd naar de kant werd gehaald. Dortmund gaat door de nederlaag met een zuur gevoel het kerstreces in en treft op 8 januari Eintracht Frankfurt.