Dortmund dankt uitblinkende keeper, Malen heeft vizier niet op scherp

Borussia Dortmund heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de DFB-Pokal. De ploeg van trainer Edin Terzic won met 0-2 van tweededivisionist Hannover 96, al was geen sprake van een eenvoudige wedstrijd: doelman Gregor Kobel verrichtte liefst zeven reddingen. SC Freiburg, de nummer drie van de Bundesliga, voorkwam ternauwernood een blamage tegen FC Sankt Pauli.

Hannover 96
Hannover 96
0 - 2
Borussia Dortmund

Dortmund trad aan met vijf nieuwe namen ten opzichte van de verloren competitiewedstrijd tegen Union Berlin (2-0), waardoor er onder meer plek was voor Donyell Malen. Zijn aanvalspartner Youssoufa Moukoko zette Dortmund na tien minuten op fortuinlijke wijze op voorsprong. Moukoko stond aan de rechterzijde van het strafschopgebied nagenoeg bij de achterlijn en wilde Malen bereiken, maar via verdediger Bright Arrey-Mbi belandde de bal achter keeper Leo Weinkauf.

Hannover had kort daarvoor via Hendrik Weydandt een grote kans op de 1-0 gemist. Na de treffer van Dortmund duurde het weer even voordat Hannover zich aan het front meldde, maar na een halfuur liet Håvard Nielsen na om de thuisploeg op gelijke hoogte te brengen. De Noor fungeerde als eindpunt van een soepele aanval en stuitte op het uitgestoken been van Kobel. Een minuut later keerde Kobel ook een inzet van Maximilian Beier van dichtbij. Aan de overzijde schoot Malen voorlangs en dus bleef het voor de rust bij 0-1.

Zeven minuten na de pauze kwam Dortmund opnieuw goed weg na een goede aanval van Hannover. Jannik Dehm legde de bal in het strafschopgebied panklaar Hendrik Weydandt, die het vizier niet op scherp had staan. Hetzelfde gold aan de andere kant voor Malen: de aanvaller mocht het strafschopgebied betreden en schoot opnieuw voorlangs. De beslissing volgde uiteindelijk uit een strafschop. Na een overtreding van Phil Neumann op Jude Bellingham ging de Engelsman zelf achter de bal staan: 0-2. Dortmund beëindigde de wedstrijd wel met tien man, want invaller Karim Adeyemi haalde de doorgebroken ex-Willem II'er Derrick Köhn neer.

SC Freiburg
SC Freiburg
nv
2 - 1
FC Sankt Pauli

Met zeven nieuwe namen ten opzichte van de competitienederlaag tegen Bayern Munchen (5-0) - Mark Flekken verdween uit de basiself, maar ex-Eredivisionist Ritsu Doan bleef staan – kwam Freiburg vlak voor de pauze op achterstand. Lukas Daschner profiteerde van kinderlijk balverlies van Keven Schlotterbeck en wipte de bal over de uitgekomen Noah Atubolu, de vervanger van Flekken. In de tweede helft hield Sankt Pauli de voorsprong lang vast, maar in de derde minuut van de blessuretijd dwong Matthias Ginter een verlenging af. Daarin voorkwam Michael Gregoritsch in de voorlaatste minuut dat er strafschoppen genomen moesten worden.

Paderborn
Paderborn
ns
2 - 2
Werder Bremen

Paderborn, de huidige nummer twee van de Tweede Bundesliga, kwam halverwege de eerste helft op voorsprong. Felix Platte ontving de bal aan de rand van het strafschopgebied en vond tussen twee verdedigers de ruimte voor een laag schot in de linkerhoek. Sirlord Conteh verdubbelde die marge kort voor de pauze met een leep schot in de verre hoek. Via doelpunten van Leonardo Bittencourt en Mitchell Weiser kwam Werder terug in de wedstrijd. Uiteindelijk kwamen er strafschoppen aan te pas en trok Paderborn aan het langste eind, dankzij een misser van Bittencourt (5-4).