Dordrecht laat Sparta ontsnappen in zinderend gevecht

Sparta Rotterdam heeft zich zondag ternauwernood ten koste van FC Dordrecht geplaatst voor de finale van de play-offs om een Eredivisie-plaats: 2-2. Na de zege in het heenduel (1-2) was het gelijkspel voldoende voor een plek in de finale, waar FC Emmen wacht.

Dick Advocaat moest tegen FC Dordrecht een beroep doen op zijn derde doelman Leonard Nienhuis. De thuisploeg kon namelijk niet beschikken over de geblesseerde keepers Roy Kortsmit en Jannik Huth. De man van het bizarre eigen doelpunt uit de heenwedstrijd, Stijn Spierings, begon op de bank.

Sparta kende niet bepaald een lekkere start voor het eigen publiek. Binnen zeven minuten keek de thuisploeg namelijk al tegen een achterstand aan. Denis Mahmudov zag zijn schot van richting worden veranderd en in het net belanden. Nienhuis stond op het verkeerde been en kon een vroege tegengoal niet voorkomen.

FC Dordrecht pakte vervolgens door en verdubbelde binnen het half uur de voorsprong op Spangen. Bij de tweede treffer kregen De Schapenkoppen wat hulp van Sparta. Na een misverstand en een daaropvolgende botsing tussen doelman Nienhuis en verdediger Bart Vriends wachtte er een simpele taak voor Jeremy Cijntje. De jonge aanvaller schoof de bal in het lege doel: 0-2.

In de eerste helft dacht een deel van het Sparta-publiek dat Thomas Verhaar een vrije trap binnenschoot, maar de bal belandde in het zijnet. De stand van 0-2 zou degradatie voor Sparta betekenen en een finaleplaats voor FC Dordrecht in de play-offs voor een ticket naar de Eredivisie.

Nog binnen het uur maakte de formatie van Advocaat de aansluitingstreffer via Deroy Duarte. De jongeling kreeg de bal van Fred Friday en knalde de bal vervolgens laag in de verre hoek: 1-2. Na de 1-2 in het Riwal Hoogwerkers Stadion zou het met deze stand op een verlenging uitdraaien.

De Eredivisionist was niet van plan het zo ver te laten komen. Na een goede actie van Friday werkte Robert Mühren in twee instanties binnen: 2-2. Dit was zeker niet de knock-out voor de bezoekers, want met één treffer waren De Schapenkoppen weer door naar de finale.

De formatie van Advocaat trok het gelijkspel uiteindelijk met hangen en wurgen over de streep, waardoor Sparta het in de finale van de play-offs om een Eredivisie-plaats opneemt tegen FC Emmen. De formatie van Dick Lukkien schakelde eerder op deze zondag namelijk NEC uit ondanks een ruime nederlaag in Nijmegen (4-1).