Donks Droomderby: doelpunt én na tien pogingen eindelijk bingo

Fenerbahçe lijkt na een pijnlijke thuisnederlaag tegen aartsrivaal Galatasaray uitgeschakeld in de strijd om de Turkse landstitel. Ryan Donk was voor de tweede keer in zijn loopbaan trefzeker in de grootste wedstrijd van Turkije en stapte eindelijk eens als winnaar van het veld tegen Fenerbahçe.

Fenerbahçe
Fenerbahçe
1 - 3
Galatasaray
Galatasaray

Donk stond voor zondag negen keer eerder tegenover Fener (vijf keer als speler van Kasimpasa, vier keer in dienst van Galatasaray) en won nog nooit van de topclub. Daar kwam bij poging nummer tien dan eindelijk verandering in. Donk droeg zelf ook bij aan de zege, door na de openingstreffer van Max Kruse (een benutte strafschop) voor de gelijkmaker te zorgen. Donk kopte kort voor rust raak uit een hoekschop van Ömer Bayram, die we nog kennen van zijn tijd bij NAC Breda. Bayram staat dit seizoen al op negen assists in de Süper Lig.

In de tweede helft zette Radamel Falcao Galatasaray met een rake strafschop op voorsprong en zorgde Henry Onyekuru diep in blessuretijd voor de beslissende 1-3. Zoals haast gebruikelijk in deze altijd verhitte topper regende het ook deze zondag weer rode kaarten: in totaal werden er drie man weggestuurd. Bij Fenerbahçe werd coach Ersun Yanal naar de tribune verwezen en haalde Deniz Türüc (ex-Go Ahead Eagles) het laatste fluitsignaal niet. Younes Belhanda van Galatasaray kreeg twee gele kaarten te zien.

Dankzij de overwinning in het hol van de leeuw staat Galatasaray na 23 speelronden op 45 punten. Dat zijn er evenveel als koploper Trabzonspor, dat echter nog een duel tegoed heeft. Fenerbahçe staat met 38 punten op de zesde plek in de Süper Lig.