Domme rode kaart Torres breekt Atlético op in Barcelona

Barcelona heeft de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League tegen Atlético Madrid met 2-1 gewonnen. De thuisploeg besliste het duel na rust, toen de Madrilenen met tien man speelden na een rode kaart voor Fernando Torres.

Torres was in positieve en negatieve zin de hoofdrolspeler van de eerste helft. De Spanjaard zette Atlético in de 25ste minuut op voorsprong door de bal door de benen van doelman Marc-André Ter Stegen te schuiven na een fantastische steekpass van Koke. Precies tien minuten toonde hij zijn keerzijde door zijn tweede gele kaart te pakken na een onnodige overtreding op Sergio Busquets. Zijn eerste prent ontving hij een paar minuten eerder omdat hij Neymar opzichtig tegen de grond had gewerkt.

De 0-1 voorsprong van Atlético was niet eens onterecht te noemen. Barcelona had weliswaar meer balbezit, maar dat leverde slechts twee halve kansjes voor Neymar en één voor Lionel Messi op. Luis Suárez ontsnapte aan rood toen hij, al dan niet opzettelijk, hard doortrapte richting Diego Godín, die net wat eerder bij de bal was dan zijn landgenoot. Aan de andere kant was de eerste grote kans van de wedstrijd direct raak via Torres, terwijl Ter Stegen met een uiterste krachtsinspanning een puntertje van Antoine Griezmann uit de hoek wist te tikken.

Direct na rust kwam diezelfde Griezmann een teenlengte tekort om een voorzet van Yannick Ferreira Carrasco te promoveren tot een doelpunt. Barcelona leek door die kans eindelijk wakkergeschud en schakelde een tandje bij. Plotseling leek alles weer te lukken bij de ploeg van Luis Enrique. Een omhaal van Messi vloog maar net naast het doel van Jan Oblak, die bovendien redding wist te brengen op een goede kopbal van Neymar.

Luis Suárez groeide met twee doelpunten uit tot de grote ster van de avond. Op deze foto viert hij de 1-1.

Met het nodige fortuin werd het in de 63ste minuut alsnog gelijk. Uit een voorzet van Dani Alves volleerde Jordi Alba op het doel van Oblak, die de bal op het laatste moment van richting veranderd zag worden door Suárez: 1-1. Het doelpunt kwam Barça toe, want de kansen volgden elkaar in razend tempo op. Tot een kwartier voor tijd hield Atlético stand, maar toen was daar toch echt de 2-1. Suárez kopte feilloos raak uit een perfecte voorzet van Alves voor wat alweer zijn 45ste doelpunt in 45 officiële wedstrijden voor Barça was dit seizoen.

Uiteindelijk mocht Atlético van geluk spreken dat het bij 2-1 bleef. Barcelona zette in het laatste kwartier alles op alles om ook een derde treffer te forceren. Messi, Neymar en de ingevallen Rafinha - die zijn rentree maakte nadat hij op 16 september 2015 zijn kruisband had gescheurd - kregen ook prima kansen, maar de defensieve muur van Atlético stond geen doelpunten meer toe.

Door de 2-1 zege kan Barcelona zich in de return in Madrid geen fouten veroorloven. Atlético heeft aan een 1-0 overwinning bijvoorbeeld voldoende om zich alsnog te plaatsen voor de halve finale van de Champions League.