Dominant Feyenoord laat wens Van Bronckhorst uitkomen tegen VVV

Feyenoord heeft donderdagavond een overtuigende overwinning geboekt op VVV-Venlo. De gehavende Limburgers hadden weinig in te brengen in de inhaalwedstrijd in De Kuip.

Feyenoord
Feyenoord
4 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

De clash tussen Feyenoord en VVV was op 4 november nog geen minuut oud toen de lichtmasten uitvielen. Toen er geen snelle oplossing werd gevonden schoof het duel een maand op. VVV-trainer Maurice Steijn baalde daar het meeste van. Hij kon nu niet beschikken over sterkhouders Danny Post en Ralph Seuntjens, terwijl Johnatan Opoku niet helemaal fit was en Peter van Ooijen geschorst.

Bij de thuisploeg ontbraken Nicolai Jørgensen, Eric Botteghin, Ridgeciano Haps en de geschorste Tyrell Malacia, maar daar hadden de Rotterdammers weinig last van. Feyenoord speelde zeer dominant en had gedurende de eerste helft ruim tachtig procent balbezit. VVV trok ver terug en hield een klein half uur stand, maar toen brak Tonny Vilhena het verzet.

De middenvelder profiteerde van half ingrijpen van Nils Röseler na een pass van Jordy Clasie en verschalkte doelman Lars Unnerstall uit een moeilijke hoek: 1-0. Vijf minuten later verdubbelde de thuisploeg de marge. Steven Berghuis zag een fraaie vrije trap nog tot hoekschop verwerkt worden, maar uit die corner van de rechtsbuiten schoot Robin van Persie met rechts hard raak: 2-0.

Robin van Persie keerde na een maand afwezigheid vanwege een spierblessure terug in de basis van Feyenoord en bekroonde dat met een doelpunt.

Ook na rust bleef Feyenoord aanvallen. VVV was slordig en gaf kansen weg aan Jeremiah St. Juste en Sam Larsson. In de 55ste minuut haalde de Zweed de trekker over. Hij kwam naar binnen, passeerde gelegenheidsrechtsback Damian van Bruggen wel heel eenvoudig en schoot raak in de korte hoek: 3-0.

Feyenoord leek op weg naar een hoge uitslag, maar drie minuten na de goal van Larsson beet VVV voor het eerst van zich af. Peniel Mlapa legde de bal klaar voor Tino Susic en de Bosnische middenvelder schoot hem schitterend in de bovenhoek: 3-1. De treffer kwam behoorlijk uit de lucht vallen; het was pas het eerste schot op doel van VVV, maar het gaf de bezoekers wel hernieuwde moed.

Larsson
Die moed zonk VVV weer in de schoenen toen Larsson een kwartier voor tijd zijn tweede van de avond maakte. Na een zeer lange aanval van Feyenoord kwam de bal voor de voeten van de linksbuiten, die hem met enig fortuin langs Unnerstall binnenwerkte. Het was zijn derde goal in vijf dagen tijd, tegen PSV scoorde Larsson immers ook al fraai.

In de slotfase gaf Van Bronckhorst sterkhouders Van Persie, Vilhena en Berghuis rust, wat de kans bood aan Luis Sinisterra. De Colombiaan kreeg kort na zijn invalbeurt een goede kans op zijn eerste Feyenoord-goal, maar Unnerstall lag in de weg. Bij VVV liet trainer Maurice Steijn zijn zoon Sem (17) debuteren. Tot een vijfde doelpunt kwam Feyenoord niet, maar evengoed liet de ploeg de wens van Van Bronckhorst uitkomen. De Feyenoord-coach gaf deze week aan dat de zege op PSV alleen waarde zou hebben bij een goed resultaat donderdagavond.

Door de zege op VVV loopt Feyenoord weer iets in op PSV en Ajax. Het verschil met de koploper uit Eindhoven bedraagt nu zeven punten, het gat met Ajax is vijf punten. De marge met nummer vier Heracles Almelo loopt op tot negen punten. VVV staat nu achtste.