Dominant AZ doet zichzelf door problemen met vrije trappen tekort

AZ heeft donderdag genoegen moeten nemen met een punt in de uitwedstrijd bij Randers FC. De ploeg van Pascal Jansen was voetballend gezien duidelijk sterker dan zijn tegenstander, maar door slecht verdedigingswerk bij Deense vrije trappen werd dat niet beloond met een overwinning.

Randers FC
Randers FC
2 - 2
AZ
AZ

Zakaria Aboukhlal stond dit seizoen in alle wedstrijden van AZ in de basis, maar zat tegen Randers FC plotseling op de bank. AZ-coach Pascal Jansen koos voor Albert Gudmundsson in de voorhoede en legde voor aanvang uit dat hij verwachtte dat zijn ploeg veel balbezit zou hebben en dat Gudmundsson een belangrijke rol zou kunnen vervullen. De voorspellingen van de trainer kwamen uit: AZ had inderdaad vaak de bal en Gudmundsson was direct betrokken bij de openingstreffer.

Vangelis Pavlidis, Gudmundsson en Aslak Witry hadden al goede kansen laten liggen, toen Jordy Clasie AZ twintig minuten voor rust op een verdiende voorsprong schoot. Gudmundsson zette sterk door en legde terug op de middenvelder, die vol overtuiging binnen ramde. Daarmee leek AZ al op weg naar de zege, want tot dat moment had de ploeg niet veel last gehad van Randers. Al snel viel echter de gelijkmaker: na een scrimmage die ontstond bij een indraaiende vrije trap kopte Simon Piesinger twee minuten na de 0-1 de 1-1 tegen de touwen.

AZ moest opnieuw beginnen en stelde snel weer orde op zaken. Jesper Karlsson vond met een fijne trap Pavlidis, die in twee instanties succesvol was (1-2). AZ ontsnapte deze keer aan een nieuwe gelijkmaker, toen Piesinger vlak na rust op de paal schoot, en aan de overkant verzuimde Pavlidis na goed voorbereidend werk van Gudmundsson om zijn ploeg wat meer lucht te geven. Dat was een misser met vervelende gevolgen, want met een kopbal uit een indraaiende vrije trap zorgde invaller Simon Graves alsnog voor de 2-2.

AZ had nog ruim twintig minuten de tijd om voor een derde keer op voorsprong te komen. Invaller Aboukhlal kreeg daar de beste kansen voor, maar eerst speelde hij de bal te ver voor zich uit en in blessuretijd schoof de aanvaller de bal naast. AZ keert daardoor met slechts een punt terug naar Nederland. In een uitwedstrijd op papier geen slecht resultaat, maar de Alkmaarders zullen het gevoel hebben dat zij hier twee punten te weinig hebben gehaald.

de doelpunten van az in beeld:

FK Jablonec
FK Jablonec
1 - 0
CFR Cluj
CFR Cluj

AZ speelt zijn tweede groepswedstrijd over twee weken thuis tegen FK Jablonec, dat donderdagavond won van het Roemeense CFR Cluj en daardoor als koploper van de groep naar Alkmaar trekt. Jablonec had de zege voor een behoorlijk deel te danken aan Mario Camora: hij kreeg vijf minuten in de tweede helft een directe rode kaart voor een handsbal in zijn eigen strafschopgebied. De penalty die bij deze straf hoorde werd benut door Vaclav Pilar, die zo de matchwinner werd.