Dolberg en Jørgensen slaan geen slag in Deense spitsendiscussie

In een weinig enerverende wedstrijd hebben Zweden en Denemarken elkaar zaterdag op een doelpuntloos gelijkspel gehouden in de Friends Arena. Age Hareide, de Deense bondscoach, zette zowel Nicolai Jørgensen als Kasper Dolberg aan het werk in de vriendschappelijke interland.

Het (ex)-Eredivisiegehalte was hoog tijdens de oefeninterland tussen Zweden en Denemarken. Liefst twaalf selectiespelers (zie kaders onder) van de landen hadden of hebben een band met de Nederlandse competitie.

Zweden: Marcus Berg, Andreas Granqvist, Oscar Hiljemark, Kristoffer Nordfeldt, Ola Toivonen
Denemarken: Nicolai Boilesen, Kasper Dolberg, Viktor Fischer, Michael Krohn-Dehli, Mathias 'Zanka' Jørgensen, Nicolai Jørgensen, Lasse Schöne

Er gebeurde niet bijzonder veel tijdens de eerste helft in de Friends Arena. Jørgensen kreeg na ruim een half uur zijn kans, maar de spits van Feyenoord kopte over na een voorzet. Denemarken bleef beter in grote delen van de eerste en tweede helft, maar de defensie van Zweden stond goed.

Doelman Robin Olsen werd nauwelijks op de proef gesteld, ook niet nadat Ajax-spits Dolberg Jørgensen afloste. Het is nog niet duidelijk wie voor Denemarken de doelpunten moet maken op het WK en dus liet Hareide beide spitsen in actie komen.

Invaller Lasse Schöne kwam vanuit een vrije trap nog wel dicht bij de 0-1, maar de wedstrijd eindigde zoals hij begonnen was (0-0). Een goede mogelijkheid voor Isaac Thelin - een van de spaarzame voor Zweden - veranderde daar niets aan. De aanvaller zag dat goalie Kasper Schmeichel zijn inzet onder de lat vandaan tikte.

Zowel Zweden als Denemarken oefent nog één keer voor het begin van het WK. Zweden treft Peru op 9 juni, Denemarken neemt het op diezelfde dag op tegen Mexico. Beide landen zijn op het WK in Rusland gekoppeld aan een titelfavoriet. Zweden speelt tegen Duitsland, Mexico en Zuid-Korea in Groep F, Denemarken werd tijdens de loting gekoppeld aan Australië, Frankrijk en Peru.