Doek valt voor NAC Breda in Heerenveen

NAC Breda zakt na twee Eredivisie-seizoenen af naar het tweede voetbalniveau van Nederland. Op bezoek in Heerenveen werd in de allerlaatste minuut nog maar eens een nederlaag geleden door de formatie van Ruud Brood.

sc Heerenveen
2 - 1
NAC Breda
NAC Breda

De thuiswedstrijd van SC Heerenveen tegen NAC Breda had voor Stijn Schaars het slotstuk van zijn fraaie carrière moeten worden. Een carrière die werd getekend door zware blessures. De routinier vierde dit seizoen zijn rentree nadat hij in de afgelopen jaargang een zware onderbeenblessure opliep. De middenvelder kondigde onlangs zijn afscheid aan en zou zondag zijn laatste wedstrijd spelen, maar hij liep zaterdag een nog onbekende blessure op tijdens de training en dus kwam er een wrang einde aan zijn voetballoopbaan.

Bij NAC Breda hadden ze vanzelfsprekend weinig aandacht voor het leed van Schaars. De hekkensluiter van de Eredivisie moest in het Abe Lenstra Stadion winnen en dan moest het hopen dat Excelsior op bezoek bij Heracles Almelo een nederlaag zou lijden. Alleen in dat geval zou NAC Breda de Rotterdammers naderen tot twee punten en nog hoop houden op lijfsbehoud.

Een vrij timide eerste helft leverde nauwelijks kansen op. NAC Breda kreeg geen opgelegde kansen, maar wel de meeste mogelijkheden, waarbij het vooral ontbrak aan een scherpe laatste pass. Namens SC Heerenveen was Pelle van Amersfoort héél dicht bij de 1-0. Zijn kopbal werd door Menno Koch van de lijn gehaald.

Giovanni Korte had na rust dé kans om zijn ploeg een goede dienst te bewijzen. Hij kreeg een volledig vrije schietkans, maar zijn poging ging via een Heerenveens been naast het doel. En dus moesten de Bredanaren nog steeds een keer scoren om niet na twee Eredivisie-seizoenen weer af te dalen naar het tweede voetbalniveau van Nederland. Ook vanwege de ontwikkelingen op de andere velden bleef het uitpubliek hoop houden op een stunt. Maar die hoop werd na 69 minuten vakkundig de grond in geboord door Sam Lammers. De huurling van PSV werd op randje zestienmetergebied volledig vrij gelaten waarna hij na wat draaien en keren de bal feilloos in de hoek plaatste.

Maar na 82 minuten kwam de hoop tóch weer terug. Ramon-Pascal Lundqvist legde een hoekschop precies op het hoofd van Koch, die Warner Hahn kansloos liet met een kopbal. De bezoekers uit Breda jaagden daarna vol op de overwinning, maar in de 91ste minuut viel het doek definitief. Mitchell van Bergen maakte de 2-1 en liet er geen onzekerheid meer over bestaan: NAC Breda speelt volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.