Dodelijk efficiënt AZ onderstreept status als topploeg in Utrecht

Reacties

AZ heeft ook de eerste wedstrijd na de interlandperiode op overtuigende wijze gewonnen. Trainer John van den Brom zag dat zijn oude werkgever op bezoek bij FC Utrecht uitermate efficiënt omsprong met de kansen.

Dodelijk efficiënt AZ onderstreept status als topploeg in Utrecht
© Pro Shots
FC Utrecht
FC Utrecht
0 - 3
AZ
AZ

Utrecht werd in de laatste wedstrijd voor de interlandperiode nog van het veld geblazen door Ajax (4-0). Twee weken later had Van den Brom ongetwijfeld gehoopt dat zijn ploeg meer in te brengen zou hebben tegen de club waar hij vijf jaar trainer was, maar het weerzien met AZ mondde uit in een flinke desillusie voor de coach van de Domstedelingen.

Utrecht begon wel sterk aan de wedstrijd en zette AZ in de openingsfase vast op eigen helft. Dat resulteerde ook al snel in wat kleine kansen, maar een schot van Sander van de Streek werd geblokt en Sean Klaiber pegelde na balverlies van Calvin Stengs naast. De Alkmaarders bleven vrij eenvoudig overeind en sloegen vervolgens genadeloos toe.

Want zonder echt goed te spelen leidde AZ bij rust al met 0-2. In de 24ste minuut opende Teun Koopmeiners met enig fortuin de score toen hij een vrije trap via de Utrechtse muur achter Maarten Paes schoot. Zeven minuten later troefde Oussama Idrissi directe tegenstander Klaiber af, om vervolgens uit een lastige hoek overtuigend binnen te schieten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo dodelijk efficiënt als AZ met de kansen omsprong, zo onmachtig was Utrecht. Een kopbal van Van de Streek eindigde recht in de handen van Marco Bizot en wilde schoten van Gyrano Kerk en Jean-Christophe Bahebeck misten precisie. Toen de Fransman met een kopbal bovenop de lat kort na rust wel in de buurt kwam, sloeg AZ de deur kort daarna hard dicht.

Dit keer deed het al zo vaak geroemde duo van zich spreken. Vier dagen na hun debuut voor Oranje blonken Myron Boadu en Stengs niet bepaald uit, maar gezamenlijk zetten ze wel hun handtekening onder de 0-3. Stengs ontsnapte aan buitenspel en legde de bal breed op Boadu, die eenvoudig kon binnentikken en zo alweer zijn vijftiende AZ-goal van het seizoen maakte.

Utrecht bleef het daarna nog wel proberen, maar mocht vooral van geluk spreken dat het bij drie tegentreffers bleef. Zo teisterde Owen Wijndal nog de paal met een ziedende knal en eindigden schoten van Idrissi en Stengs in de handen van Paes. Aan de andere kant kwam Bizot niet in de problemen. Zo hield AZ al voor de tiende keer dit Eredivisie-seizoen de nul.

Het zijn de cijfers van een topploeg. En die status onderstreepte AZ door overtuigend te winnen in Utrecht, terwijl het de laatste twee onderlinge ontmoetingen in De Galenwaard (onder Van den Brom nota bene) niet had gewonnen. Onder trainer Arne Slot zijn de Alkmaarders uitgegroeid tot dé uitdager van Ajax. Het gat met PSV, dat zondag nog speelt, is nu acht punten.

Alle Eredivisie-duels van dit weekend begonnen met een minuut stilte als actie tegen racisme.

'Niet Stengs of Boadu, maar stoïcijnse Koopmeiners blonk uit in Utrecht'
FC Utrecht Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
6
FC Utrecht
25
12
5
8
50-34
+16
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.