Dit moet je weten over de play-offs voor het EK

Reacties

De laatste drie EK-tickets worden deze week vergeven. Hoe zien de play-offs voor EURO 2024 eruit? We schetsen de opzet, gaan in op het deelnemersveld en zetten het programma op een rijtje.

Dit moet je weten over de play-offs voor het EK
© Pro Shots

De opzet van de EK-play-offs

Twaalf landen maken via de herkansing nog kans op een EK-optreden. Opvallende afwezigen, naast natuurlijk de teams die zich al geplaatst hebben, zijn Zweden en het Noorwegen van Erling Haaland. De 'herkansingslanden' zijn onderverdeeld in drie trajecten van elk vier ploegen. In elk traject zijn er twee halve finales en een eindstrijd, waarvan de winnaar zich meldt op het EK. De halve finales zijn allemaal op donderdag, de finales op dinsdag.

Pad A

Het eerste pad is het interessantste voor Oranje, want de winnaar van dit traject is op 16 juni om 15.00 uur de eerste tegenstander van Nederland op het EK. De halve finales gaan donderdag tussen Polen en Estland en Wales en Finland. Tijdens de reguliere kwalificatie pakte Estland welgeteld één punt uit acht wedstrijden. Door de groepswinst in de laagste divisie van de Nations League mag de underdog nog steeds dromen van een EK-debuut. Polen geldt als favoriet, maar Robert Lewandowski en de zijnen moeten een mogelijke finale wel buitenshuis afwerken.

Halve finales:


Do 21 mrt.

Pad B

Twee landen in dit pad hebben wel wat anders aan hun hoofd dan voetbal. Door de oorlog tussen Hamas en Israël wordt het duel tussen Israël en IJsland donderdagavond in Boedapest gespeeld. In de andere halve eindstrijd van dit traject staan Bosnië en Herzegovina en Oekraïne tegenover elkaar. Haalt Oekraïne de finale, dan wordt vanwege de oorlog met Rusland uitgeweken naar het Poolse Wroclaw. De winnaar van deze route stuit in de groepsfase van het EK op Roemenië, Slowakije en België.

Halve finales:


Do 21 mrt.

Pad C

Liefst drie landen in dit traject azen op een EK-debuut. Daarvoor moeten ze wel afrekenen met Griekenland, dat in de voorronde nog het hoofd boog voor Oranje. De Grieken fungeren donderdag als gastheer van Kazachstan, terwijl Luxemburg op bezoek gaat bij Georgië. Het Groothertogdom was in 1964 al dicht bij een EK-optreden. Nadat het Oranje op de knieën had gekregen, ging het in de laatste voorronde mis tegen Denemarken. Destijds namen nog maar vier teams deel aan de eindronde. De winnaar van dit traject belandt tijdens het EK in Groep F met Turkije, Portugal en Tsjechië.

Halve finales:


Do 21 mrt.

De play-offs gaan dus over één wedstrijd. Is de stand na negentig minuten gelijk, dan volgt een verlenging en daarna mogelijk een strafschoppenserie.

Vooralsnog geen EK-debutant

Estland, Israël, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Luxemburg en Kazachstan gaan deze week voor een EK-debuut. Van de landen die zich reeds hebben geplaatst, deed iedereen al eens mee aan een Europese eindronde. De minst ervaren deelnemers zijn Albanië en Slovenië, die beide eenmaal van de partij waren. Duitsland is met dertien optredens recordhouder, waarbij we deelnames van West-Duitsland hebben meegeteld.

Hier lees je wanneer het Nederlands elftal in actie komt tijdens EURO 2024. Het volledige speelschema van de eindronde in Duitsland vind je hier.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.