Dit loopt Ajax allemaal mis door het verlies in de finale

Reacties

Door de nederlaag in de Europa League-finale tegen Manchester United loopt Ajax verschillende aan de hoofdprijs gerelateerde 'bonussen' mis.

Dit loopt Ajax allemaal mis door het verlies in de finale

Zo lieten de Amsterdammers de kans onbenut om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. Dat scheelt Ajax alleen al een startpremie van twaalf miljoen euro. Wel krijgt het team van Peter Bosz nog de kans om zich via de voorronde te kwalificeren voor het miljardenbal, het gevolg van de tweede plaats in de Eredivisie.

Als Ajax zich niet plaatst voor de Champions League betekent dat dat alle mediagelden (circa acht miljoen euro) naar Feyenoord gaan, dat als landskampioen zeker is van een optreden op het hoogste Europese podium.

Inzet van de Europa League-finale was ook een optreden in de wedstrijd om de Europese Super Cup tegen de winnaar van de Champions League: Juventus of Real Madrid. Zelfs een nederlaag in deze wedstrijd is goed voor ongeveer twee miljoen euro, een overwinning levert om en nabij de drie miljoen euro op.

Verder is de nederlaag van Ajax slecht nieuws voor Nederland met het oog op de UEFA-coefficiëntenlijst. Een zege had de Amsterdammers twee punten opgeleverd, zoals na elke overwinning, en de vier bonuspunten voor het bereiken van de groepsfase van de Champions League.

De Nederlandse clubs moeten komend seizoen daardoor alle zeilen bijzetten om de plaats in de toptien te heroveren, waardoor de landskampioen van 2019 rechtstreeks mag deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. De kampioen van 2018 moet sowieso de voorronde in.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.