Ajax ten onder in Europa League-finale

Reacties

Ajax heeft in de Europa League-finale het onderspit gedolven tegen Manchester United. Het werd 0-2 voor de bijzonder effectieve Engelsen.

Ajax ten onder in Europa League-finale

Het team van Ajax was het jongste aller tijden in een Europese finale. Het trof een Manchester United waar manager José Mourinho een foefje uit de hoge hoed toverde, door in plaats van Jesse Lingard met Juan Mata een ander type speler op de rechterflank te posteren.

Ajax maakte in de openingsfase een onwennige indruk, wat geïllustreerd werd door miscommunicatie tussen doelman André Onana en rechtsback Joël Veltman, die daardoor al in de eerste minuut hard in botsing kwamen. United had het betere van het spel in de beginfase en stichtte gevaar via Mata, wiens voorzet door Marouane Fellaini net niet bereikt werd. In de dertiende minuut stelde het langzaam opkrabbelende Ajax daar een goede kans tegenover. Amin Younes dribbelde zich op links vrij en bereikte Bertrand Traoré in het strafschopgebied. Zijn harde en hoge schot werd gepakt door doelman Sergio Romero.

Zo leek de wedstrijd in balans te komen, maar een fortuinlijk moment bracht United in de achttiende minuut aan de leiding. Na een slechte inworp van Jairo Riedewald kwam de bal via Mata en Fellaini op achttien meter van het doel bij Pogba. De duurste voetballer ter wereld haalde uit en zag zijn schot afketsen op het onderbeen van Davinson Sánchez, wat de bal dermate van richting deed veranderen dat Onana het nakijken had.

Het moment van de 0-1. Het schot van Paul Pogba zou via Davinson Sánchez (buiten beeld) tegen de touwen vallen.
Het moment van de 0-1. Het schot van Paul Pogba zou via Davinson Sánchez (buiten beeld) tegen de touwen vallen.

Ajax had even last van de 0-1, want het speelde slordig en onzeker. Vooral Sánchez en Lasse Schöne leverden de bal vaak in. United trok zich wat verder terug en kreeg in de 24ste minuut een schietkans via Antonio Valencia, wiens poging op de vuisten van Onana strandde. Pas in de slotfase van de tweede helft liet Ajax bij vlagen wat zien. Bertrand Traoré was in die fase de gevaarlijkste man, maar in de 37ste en 45ste minuut kwam hij na goed voorbereidend werk uiteindelijk niet tot een schot.

Het lukte Ajax niet om dat behoorlijke slot van de eerste helft door te trekken naar het tweede bedrijf, want al in de 48ste minuut lag de 0-2 binnen. Een corner van Mata werd verlengd door Chris Smalling, waarna Henrik Mkhitaryan van dichtbij met een acrobatische inzet scoorde. In een poging voet aan grond te krijgen tegen het defensief ijzersterke United haalde Peter Bosz een kwartier daarna de onzichtbare Kasper Dolberg naar de kant voor David Neres. Het was echter United dat via Fellaini een goede mogelijkheid kreeg op de derde goal, maar Onana ving zijn kopbal.

Ook met Neres in de ploeg maakte Ajax geen moment aanspraak op een aansluitingstreffer, wat op het conto geschreven mocht worden van de uitstekende organisatie van United. Toen Ajax een kwartier voor tijd via Ziyech een vrije trap mocht nemen op de rand van de zestien was dat de eerste serieuze schietmogelijkheid van de tweede helft voor Ajax. De inzet van de middenvelder strandde in de muur. Vlak voor tijd kreeg United via Lingard een uitgelezen kans op de 0-3, maar de invaller liet zich van de bal lopen door Sánchez.

Met de winst van de Europa League legt United beslag op de enige trofee die nog ontbrak in de prijzenkast van de club. Minstens zo belangrijk: de nummer zes van de Premier League bemachtigt ook een plek in de groepsfase van de Champions League. Ajax zal als vice-kampioen van de Eredivisie moeten beginnen in de derde voorronde van dat toernooi.

'De kwaliteit van Ajax is er volledig niet uitgekomen'
'Mourinho heeft Bosz tactisch overtroefd'
'Manchester United op alle vlakken maatje te groot voor onrustig Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.