Dit is wat Frank de Boer geleerd heeft van zijn buitenlandse avonturen

Reacties

Frank de Boer is nog steeds dezelfde manager als tien jaar geleden, zo stelde de nieuwe bondscoach van Oranje bij zijn presentatie. Toch heeft hij na zijn avonturen bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United wel veel geleerd over het managen van spelers.

Dit is wat Frank de Boer geleerd heeft van zijn buitenlandse avonturen
© Pro Shots

'Ik zat zes jaar in een vertrouwd nest en toen kwam ik in het buitenland, waar je heel veel verschillende lijntjes had. Dat was voor mij totaal nieuw. Dat was Inter, maar later ook bij Crystal Palace. Je wordt dan ineens meer manager dan trainer en dat was erg wennen. Ik ben die managerrol wel meer gaan leren, maar je kunt je zelf natuurlijk altijd blijven verbeteren. Je blijft leren', beantwoordde De Boer de vraag wat hij had geleerd van zijn mislukte avonturen in Italië, Engeland en de Verenigde Staten. 

Ondanks de lessen die hij daar heeft geleerd, is De Boer nog steeds dezelfde coach. 'In grote lijnen wel, maar in die managerrol ben ik dus wel veranderd. Je weet nu hoe je met bepaalde situatie om moet gaan. Of je direct moet ingrijpen of juist niet. Het communicatieve is beter geworden. Uitleggen waarom je een keuze maakt is mij vrij makkelijk afgegaan in mijn ogen. Moeilijke gesprekken moet je zo kort mogelijk houden, anders treed je alleen maar in herhaling. Ik heb daar nooit echt moeite mee gehad hoor. Ik heb altijd goede relaties gehad met mijn spelers. Als het hard moest, moest het hard, maar daar had ik geen problemen mee. Uiteindelijk moet ik keuzes maken in het belang van het resultaat en het groepsproces.'

Details
De Boer gelooft dan ook dat hij er een succesvolle periode van gaat maken bij Oranje: 'Op het hoogste niveau gaat het om heel kleine details. Ik denk dat ik de ervaring heb, ik heb vijf eindtoernooien gespeeld. Die kleine details kan ik brengen en die kunnen beslissend zijn. Iedereen die bij Oranje zit kan fantastisch voetballen, maar het gaat ook om de chemie in het team', stelde de kersverse bondscoach.

Of hij nog lessen heeft getrokken uit het afgelopen duel met Italië? 'Ik denk dat iedereen wel zag dat Nederland tegen Italië aan het zwemmen was, we kwamen niet in duels. Je moet in mijn ogen zorgen dat je op dat moment een Plan B hebt. Dat de spelers uit zichzelf weten: het oorspronkelijke plan werkt niet, we gaan het nu zo aanpakken. Dat moeten we proberen te bewerkstelligen als staf en spelersgroep zijnde. Dat je niet hoeft te wachten tot de rust.'

De Boer zit op 7 oktober voor het eerst op de bank als Oranje een vriendschappelijk duel met Mexico speelt. Daarna volgen de Nations League-wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina (11 oktober) en Italië (14 oktober).

'Oppas-bondscoach Frank de Boer verdient wel een eerlijke kans'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.