Discussie laait op: drie besmettingen, maar Köln traint gewoon door?

Reacties

Dat er bij 1. FC Köln drie positieve coronagevallen zijn vastgesteld, zorgt voor discussie in Duitsland. Vooralsnog lijkt het er echter niet op dat de herstart van de Bundesliga in gevaar komt.

Discussie laait op: drie besmettingen, maar Köln traint gewoon door?
© Pro Shots

Köln maakte vrijdagavond bekend dat drie van de 36 selectie- en stafleden positief testten op het coronavirus. Volgens regionale media namen die personen sinds 20 april ook deel aan de trainingen, die in groepen van twaalf worden afgewerkt. De geïnfecteerden vertoonden geen symptomen. Köln zag geen reden de training te staken, omdat iedereen zich goed aan de geldende regels heeft gehouden.

Volgens clubarts Paul Klein houdt Köln zich namelijk aan de voorschriften van de gezondheidsautoriteiten. 'En gebaseerd op die criteria, nemen we aan dat de maatregelen die zijn getroffen tijdens de training, betekenen dat geen enkele speler een contactpersoon uit categorie één is voor een andere speler.' De club heeft ook contact opgenomen met Tim Meyer, de arts van de Duitse voetbalbond (DFB), om dit bevestigd te krijgen. Hij is ervan overtuigd dat de spelers veilig kunnen trainen volgens het huidige protocol.

De angst bestaat dat het afgesproken hygiëneprotocol bij 1. FC Köln toch niet afdoende heeft gewerkt om besmettingen binnen het team te voorkomen. Volgens Der Spiegel bestaat over één punt uit de lijst met maatregelen ook discussie: zouden positieve gevallen niet automatisch moeten leiden tot het in quarantaine brengen van het gehele team? Vooralsnog gebeurt dat dus niet en trainen ze in Köln gewoon verder. Ook aan de plannen van de DFL verandert vooralsnog niets, maar de politiek bepaalt nog steeds.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En juist vanuit die hoek is de eerste kritiek losgekomen. Zo schreef Karl Lauterbach, een gezondheidsexpert van de politieke partij SPD en een felle tegenstander van de vroege herstart in de Bundesliga, zaterdag op Twitter: 'Twee spelers en één medewerker zijn waarschijnlijk geïnfecteerd, maar de rest traint gewoon verder. Wie met COVID-19 traint, riskeert schade aan longen, hart en nieren. Het verbaast mij dat de spelers dit laten gebeuren. Voetbal zou een voorbeeld moeten zijn, geen brood en spelen.'

Komende woensdag vergadert bondskanselier Angela Markel opnieuw met de premiers van de Duitse deelstaten. Merkel heeft al aangekondigd dat er dan een besluit wordt genomen over sportieve activiteiten. De Duitse overheid zou al groen licht hebben gegeven voor het spelen van wedstrijden zonder publiek. Dat ze in de Bundesliga blijven inzetten op een snelle herstart, blijkt ook uit het feit dat alle clubs donderdag zijn begonnen met testen. Bij Werder Bremen en Eintracht Frankurt zijn géén positieve gevallen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.