Dieptepunten in Galgenwaard dreigen voor FC Utrecht

Reacties

Dankzij de 3-4 thuisnederlaag van vrijdagavond tegen NAC Breda stevent FC Utrecht af op een nieuw dieptepunt in de clubhistorie. Met nog drie thuisduels voor de boeg heeft de ploeg van trainer Robby Alflen al zeven keer verloren in De Galgenwaard, één keer minder dan het clubrecord. Bovendien incasseerden de Domstedelingen een zelden geëvenaard aantal doelpunten.

Dieptepunten in Galgenwaard dreigen voor FC Utrecht

Utrecht was de laatste twee jaargangen relatief succesvol op eigen veld. Met respectievelijk tien en elf thuiszeges hadden de fans in de Domstad weinig reden tot klagen, ware het niet dat de productie op eigen veld met 31 en 27 goals aan de magere kant was. Het gebrek aan spektakel was voor de clubleiding reden het roer dit seizoen volledig om te gooien.

Met Co Adriaanse achter de schermen als grote roerganger moesten thuiswedstrijden in de nieuwe jaargang weer garant staan voor spektakel. Dat is gelukt. Nergens werd dit Eredivisie-seizoen meer gescoord dan in De Galgenwaard, maar of het ook het gewenste effect heeft is zeer de vraag. Alleen FC Dordrecht kreeg dit seizoen meer tegengoals op eigen veld (30 om 28). Bovendien is het aantal thuisnederlagen (7) zeldzaam hoog.

Sterker nog: als Ajax over twee weken bij de hervatting van de Eredivisie wint in Utrecht evenaren de mannen van Alflen het negatieve clubrecord uit de seizoenen 1995/96 en 1975/76. Destijds verloor de in 1970 opgerichte club acht keer binnen de eigen stadsgrenzen. Negentien jaar geleden had dat bijna fatale gevolgen. Een paar speelronden voor het einde stond Utrecht nog zestiende. Alleen dankzij een sterke eindsprint bleef het het tot de nacompetitie veroordeelde FC Volendam nipt voor.

Kenny van der Weg kopt NAC Breda op een 2-3 voorsprong. Het leidde de zevende thuisnederlaag van FC Utrecht in.
Kenny van der Weg kopt NAC Breda op een 2-3 voorsprong. Het leidde de zevende thuisnederlaag van FC Utrecht in.

Zo'n vaart zal het nu niet lopen, maar wel is duidelijk dat de filosofie van Adriaanse verkeerd uitpakt. Ook vrijdag bleek dat de verdedigers van Utrecht niet in staat waren de boel achterin dicht te houden dankzij de alles-of-niets-tactiek die de ploeg van Alflen dit seizoen hanteert in thuisduels. Het leverde onlangs nog spectaculaire zeges op tegen FC Dordrecht (6-1) en AZ (6-2), maar tegen NAC werd de keerzijde van de koerswijziging weer eens pijnlijk duidelijk.

Want met thuiswedstrijden tegen Ajax, FC Twente en Excelsior voor de boeg zou het zomaar kunnen dat ook het aantal tegengoals in het seizoen 2014/15 als record in de boeken gaat. Drie jaar geleden kregen de Domstedelingen er in eigen huis 33 om de oren. Daartegenover stonden toen wel 39 gemaakte treffers (nu 28) en zeven overwinningen, tegenover maar drie nederlagen.

Mochten er daarom na de defensieve wanvertoning tegen NAC ook tussen de duels met Ajax, Twente en Excelsior nog verliespartijen zitten, dan is Utrecht mogelijk niet alleen twee nieuwe clubrecords rijker, maar kan met recht worden gesproken van een nieuw dieptepunt in de clubhistorie. Met de gesprekken over de aflopende verbintenis van Alflen in aantocht zijn het uitermate pijnlijke ontwikkelingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.