Deze tegenstanders kunnen Nederlandse ploegen loten bij een vervolg in Europa

Reacties

Ajax, AZ, Feyenoord en PSV spelen deze week eerst nog een voorronde in de Champions League en Europa League, maar maandag vindt al de loting plaats voor de play-offs van de twee Europese toernooien. We zetten voor u op een rijtje welke ploegen de mogelijke tegenstanders zijn van de Nederlandse ploegen.

Deze tegenstanders kunnen Nederlandse ploegen loten bij een vervolg in Europa

Dinsdagavond (19.00 uur) begint voor Ajax de weg naar de groepsfase van de Champions League. PAOK Saloniki is dan in Griekenland de tegenstander in de derde voorronde. Als Ajax de dubbele confrontatie met de Griekse landskampioen met succes weet te volbrengen, wacht nog één voorronde voor de groepsfase van het miljardenbal: de play-offs. Voor de loting van die play-offs genieten de Amsterdammers sowieso een geplaatste status in het zogeheten 'Champions path', het gedeelte van de loting voor teams die afgelopen seizoen kampioen werden. In die play-offs wacht dan een confrontatie met een van de ongeplaatste teams: dat wordt de kampioen van Zwitserland, Cyprus, Azerbeidzjan, Tsjechië, Slovenië of Noorwegen. Bekijk in het overzicht hieronder welke ploegen dat zijn.

Geplaatste teams: Ongeplaatste teams:
PAOK of Ajax Young Boys
CFR Cluj of Celtic  APOEL of Qarabag
Rode Ster Belgrado of FC Kopenhagen Slavia Praag
Dinamo Zagreb of Ferencváros Maribor of Rosenborg

Naast het 'Champions path' is er ook nog het 'League path'. Daar heeft Ajax echter niets mee te maken. In dat andere gedeelte van de loting bevinden zich ploegen die afgelopen seizoen geen kampioen van hun land werden. De twee geplaatste teams worden wederom gekoppeld aan de twee ongeplaatste teams.

Geplaatste teams: Ongeplaatste teams:
FK Krasnodar of FC Porto Istanbul Basaksehir of Olympiakos
Club Brugge of Dinamo Kiev FC Basel of LASK Linz

Europa League
Maar niet alleen vindt de loting van de play-offs voor de Champions League plaats. Ook de play-offloting van de Europa League wordt maandag gedaan. AZ, Feyenoord en PSV zullen in elk geval met aandacht naar die loting kijken, maar mocht Ajax niet voorbij PAOK Saloniki komen in de dubbele ontmoeting is de loting ook voor de Amsterdammers van belang.

Net als bij de loting voor de Champions League geniet Ajax ook bij de loting voor de Europa League een geplaatste status. De UEFA heeft bekendgemaakt dat Ajax (of PAOK) in Groep 2 van de loting van de Europa League play-offs zit in het 'Champions path'. Er zijn in totaal drie geplaatste teams en vijf ongeplaatste teams. Er worden dus eerst drie geplaatste teams gekoppeld aan drie ongeplaatste teams. Daarna worden de nog twee resterende ongeplaatste teams aan elkaar gekoppeld. 

Geplaatste teams: Ongeplaatste teams:
APOEL of Qarabag Sutjeska of Linfield
PAOK of Ajax Ludogorets of The New Saints
Maribor of Rosenborg Sarajevo of BATE Borisov
Astana of Valletta
Slovan Bratislava of Dundalk

Naast het 'Champions path' is er ook het 'Main path' voor de ploegen die geen kampioen van hun land werden. Dat is dus het geval voor AZ, Feyenoord en PSV. Zij zijn door de UEFA op basis van de coëfficiëntenlijst ingedeeld in drie aparte groepen: Groep 1 (PSV), Groep 2 (Feyenoord) en Groep 3 (AZ). PSV en Feyenoord genieten, als ze de play-offs daadwerkelijk halen, een geplaatste status, AZ niet. De loting is vrij overzichtelijk: in elke groep wordt een geplaatst team gekoppeld aan een ongeplaatst team. Bekijk in het overzicht hieronder van elke groep welke teams geplaatst en ongeplaatst zijn.

Groep 1:

Geplaatste teams: Ongeplaatste teams:
PSV of FK Haugesund Torino of Shakhtyor Soligorsk
FCSB of Mladá Boleslav Ventspils of Vitória SC
Legia Warschau of Atromitos Austria Wien of Apollon Limassol
Pyunik Yerevan of Wolverhampton Wanderers Midtjylland of Rangers

Groep 2:

Geplaatste teams: Ongeplaatste teams:
Feyenoord of Dinamo Tbilisi Universitatea Craiova of AEK Athene
Sparta Praag of Trabzonspor Rijeka of Aberdeen
AEK Larnaca of AA Gent CSKA Sofia of Zorya Luhansk
Luzern of Espanyol Norrköping of Hapoel Beer Sheva

Groep 3:

Geplaatste teams: Ongeplaatste teams:
Royal Antwerp of Viktoria Plzen FC Thun of Spartak Moskou
Brøndby of SC Braga Molde FK of Aris Thessaloniki
Vaduz of Eintracht Frankfurt Lokomotiv Plovdiv of Strasbourg
Malmö FF of Zrinjski Mostar Mariuspol of AZ
Partizan Belgrado of Malatyaspor Neftçi Bakoe of Bnei Yehuda

Om ook daadwerkelijk in de loting te verschijnen, moet er vanzelfsprekend wel eerst gewonnen worden in de derde voorronde. PSV neemt het donderdag op tegen het Noorse FK Haugesund, Feyenoord speelt tegen Dinamo Tbilisi en AZ speelt tegen Mariupol uit Oekraïne.

De loting voor de play-offs van de Champions League (12.00 uur) en Europa League (13.30 uur) is maandag  te volgen op VI.nl.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.