Deze stats zeggen veel over het ontluisterende optreden van Oranje

De ineenstorting van het Nederlands elftal tegen Montenegro (2-2) leverde tal van statistieken op die niet bepaald een positief beeld opleverden van wat Oranje zaterdagavond liet zien in Podgorica. VI zet ze op een rij.

Montenegro
Montenegro
2 - 2

• Oranje gaf tegen Montenegro een 2-0 voorsprong uit handen. Het was de eerste keer sinds 2004 dat dit gebeurde in een competitief duel. Ruim zeventien jaar geleden won Tsjechië in de groepsfase alsnog met 2-3 na een 2-0 achterstand. De wedstrijd werd berucht om De Wissel; bondscoach Dick Advocaat haalde uitblinker Arjen Robben tot onsteltenis van voetalminnend Nederland naar de kant.

• De enige keer dat Oranje een 2-0 voorsprong in de laatste tien minuten weggaf, gebeurde op weg naar het mislopen van het WK 2002. In maart 2001 leek het Nederlands elftal hard op weg naar een 0-2 overwinning in Portugal, maar door doelpunten van Pauleta en Luis Figo in de 84ste en de 90ste minuut ging het toch nog mis. Ook toen was Louis van Gaal de bondscoach.

Oranje krijgt in maart 2001 vlak voor tijd een penalty tegen na een overtreding van Frank de Boer op Pauleta. Luis Figo zou vanaf elf meter gelijk maken: 2-2.

• Het mocht in Podgorica dan in de laatste tien minuten misgaan, ook daarvoor was het al niet best wat Oranje liet zien. Zo was de rake penalty van Memphis Depay in de 25ste minuut pas het eerste schot van het Nederlands elftal in de wedstrijd. In totaal liet Oranje voor rust slechts drie doelpogingen noteren, ondanks een balbezitpercentage van 76 procent.

• Onderstaande tweet past ook perfect in dat beeld. Volgens de cijfers van Opta gebeurde het in een interland van Oranje nog nooit zo vaak dat twee spelers elkaar de bal toespeelden. Centrale verdedigers Virgil van Dijk en Stefan de Vrij deden dat tegen Montenegro in totaal 92 keer en staan daarmee symbool voor het teleurstellende spel van Oranje.

• Ook uit een andere statistiek blijkt dat Oranje maar weinig klaarspeelde in Podgorica: de Expected Goals. Op basis van de kwaliteit van de kansen wordt berekend hoeveel beide teams normaal gesproken zouden hebben gescoord. Voor Nederland was die xG-score 1,81, tegenover 0,96 voor Montenegro. Zonder de penalty van Memphis kwam Oranje echter uit op een xG van 1,02.

• Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat Oranje voor de derde keer puntenverlies leed in de WK-kwalificatiereeks. En dat gebeurde telkens op vreemde bodem. In maart van dit jaar ging het Nederlands elftal onder Frank de Boer met 4-2 onderuit in Turkije, in september morste Nederland bij het debuut van Van Gaal ook punten in Noorwegen (1-1). Thuis won Oranje al zijn duels.