Details Haaland-transfer: 'enorme beloning voor Raiola en Haaland sr.'

Reacties

Zo'n beetje iedere Europese topclub zat achter Erling Braut Haaland aan en zondag werd duidelijk dat Borussia Dortmund de strijd om de Noorse tienersensatie heeft gewonnen. De transfersom was een schijntje, maar volgens verschillende media is de deal al met al toch een zeer prijzige operatie geworden.

Details Haaland-transfer: 'enorme beloning voor Raiola en Haaland sr.'
© Pro Shots

De negentienjarige Haaland werd aan het begin van dit kalenderjaar binnengehaald door Red Bull Salzburg, dat een transfersom van vijf miljoen euro overmaakte aan Molde FK. 22 wedstrijden en 28 doelpunten later gaat Haaland verder bij Dortmund, dat twintig miljoen euro betaalt aan Salzburg. Dit bedrag stond als gelimiteerde afkoopsom in zijn Oostenrijkse contract.

Gezien de transferbedragen die tegenwoordig worden betaald lijkt Dortmund een waanzinnige deal te pakken te hebben. Volgens de Europese kranten heeft BVB echter nog heel wat meer uitgegeven om deze transfer mogelijk te maken. Zo hebben La Gazzetta dello Sport en Tuttosport begrepen dat zaakwaarnemer Mino Raiola een commissie van liefst vijftien miljoen euro heeft ontvangen. Dit is nog vijf miljoen hoger dan wat Raiola binnenhengelde nadat hij Matthijs de Ligt van Ajax naar Juventus had gebracht.

Niet alleen de zaakwaarnemer, maar ook de vader van Haaland zou financieel flink beter zijn geworden van de transfer. Er wordt gesproken over een vergoeding van liefst tien miljoen euro voor oud-prof Alf-Inge Haaland, die in zijn actieve loopbaan voor onder meer Leeds United en Manchester City uitkwam. Dat brengt het door Dortmund betaalde bedrag al op 45 miljoen euro.

Lange tijd leek Juventus de belangrijkste kandidaat om Haaland binnen te halen, maar de Italiaanse kampioen zou vanwege deze enorme commissies zijn afgehaakt. Een andere zeer geïnteresseerde partij, Manchester United, trok zich volgens The Guardian terug omdat Raiola en Haaland senior een percentage van een eventuele toekomstige transfersom zouden willen hebben. Het is niet duidelijk of Dortmund hier wel mee akkoord is gegaan.

Haaland vertrekt per direct naar Duitsland en sluit op 3 januari aan bij zijn nieuwe ploeg, die zich in Marbella gaat voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Haaland heeft in het Signal Iduna Park een contract tot medio 2024 getekend en gaat volgens BILD 8 miljoen euro per seizoen verdienen. Mocht hij zijn verbintenis uitdienen, dan strijkt de Noor 36 miljoen euro aan salaris op. En zo komt het (vermeende) kostenplaatje van de Haaland-transfer uit op 81 miljoen euro. Aan de tiener de taak om het vertrouwen terug te betalen met doelpunten.

Bekijk hier al onze video's
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Meer E. Haaland
Meer over E. Haaland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.