Dessers voorkomt mislukt debuut De Jong tegen AZ

FC Utrecht heeft bij het debuut van Jean-Paul de Jong als hoofdtrainer van de club een punt gepakt tegen AZ: 1-1. Dat hadden de Domstedelingen vooral te danken aan invaller Cyriel Dessers.

De Jong werd door FC Utrecht aangesteld als opvolger van de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag. Dat gebeurde pas nadat de clubleiding zonder succes vier andere kandidaten had benaderd. Dat een deel van de selectie zijn twijfels heeft over De Jong, bleek geen reden om hem niet te promoveren van assistent tot hoofdcoach.

Tegen AZ borduurde De Jong voort op het werk van Ten Hag. Gyrano Kerk was weer de diepe spits met Zakaria Labyad er kort achter. De start van Utrecht was prima en leverde al in de achtste minuut een grote kans op voor Sander van de Streek. Na een fraaie dribbel van Labyad schoot de middenvelder echter rakelings naast.

In de weinig verheffende eerste helft kreeg ook Willem Janssen nog een flinke mogelijkheid, maar de aanvaller kopte uit een vrije trap van Yassin Ayboub naast. AZ was dreigend via Guus Til en Teun Koopmeiners. Noemenswaardiger was de gele kaart voor Wout Weghorst, die een tikkie uitdeelde aan Sean Klaiber en door de prent geschorst is voor de wedstrijd tegen Willem II van volgende week.

AZ-aanvoerder Wout Weghorst kreeg geel in Utrecht en mist de competitiewedstrijd tegen Willem II van volgende week.

Die schorsing komt AZ bijzonder slecht uit, want na het vertrek van Fred Friday naar Sparta Rotterdam heeft trainer John van den Brom niet direct aan aangewezen vervanger voor Weghorst. Die teleurstelling maakte tien minuten na rust echter plaats voor blijdschap toen Utrecht een corner slecht verwerkte. De bal kwam voor de voeten van Jonas Svensson die vanaf zeventien meter onberispelijk uithaalde: 0-1.

De voorsprong was nauwelijks verdiend te noemen. Utrecht kreeg vlak na rust al een kans via Mark van der Maarel en had enkele minuten na de 0-1 op gelijke hoogte moeten komen, ware het niet dat het schot van Klaiber na een goede actie van Labyad veel te slap was. Een op het oog zware knieblessure voor Van der Streek, die het veld per brancard verliet en vervangen werd door Odysseus Velanas, was een volgende tegenslag voor de thuisploeg.

Utrecht liet zich echter niet van de wijs brengen en dat leverde een kwartier voor tijd toch de gelijkmaker op. Kerk ontsnapte op de linkerflank, zag Labyad bewust over zijn voorzet heen stappen waarop invaller Dessers zijn zevende van het seizoen binnenschoot.

AZ trachtte nog wel een nieuwe voorsprong te forceren door met nieuwkomer Oussama Idrissi een frisse aanvaller binnen de lijnen te brengen. Het meeste gevaar kwam echter van de thuisploeg, die er evenwel niet in slaagde een winnende goal te forceren. FC Utrecht blijft door de remise zesde en heeft nu 29 punten na achttien wedstrijden. AZ staat derde met 39 punten.