Derde thuiszege op rij brengt ADO weer in linkerrijtje

ADO Den Haag heeft zondagmiddag tegen FC Utrecht zijn derde thuiszege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer John van den Brom won voor eigen publiek met 1-0 en nestelde zich daarmee weer in het linkerrijtje van de Eredivisie.

Het duel tussen ADO en FC Utrecht kende maar weinig hoogtepunten. Eén ervan diende zich vlak vóór rust aan, toen Lex Immers (foto) de thuisploeg op een 1-0 voorsprong zette. De aanvaller kopte de bal uit een voorzet van Ricky van den Bergh onhoudbaar achter FC Utrecht-doelman Michel Vorm.

Het was voor Immers zijn vierde competitietreffer van dit seizoen. Daarmee evenaarde hij zijn productie uit de laatste twee volledige jaargangen op het hoogste niveau. Ook opvallend: net als tegen Vitesse en FC Groningen nam hij de openingstreffer van zijn ploeg voor zijn rekening.

De treffer van Immers betekende voor FC Utrecht, dat met een kopbal van verdediger Alje Schut nog dicht bij een snelle gelijkmaker was, een tweede klap in een zwakke eerste helft. Drie minuten vóór de openingsgoal moest Jacob Mulenga met een ogenschijnlijk zware knieblessure van het veld worden gedragen. De Zambiaanse aanvaller kwam verkeerd neer bij het controleren van de bal.

De voorsprong van ADO kwam in de tweede helft nauwelijks meer in gevaar, al liet de formatie van Van den Brom zich in de laatste twintig minuten steeds meer terugdringen op de eigen helft. Behoudens wat schoten van Ricky van Wolfswinkel en Dries Mertens konden de bezoekers echter niet voor concreet doelgevaar zorgen.

Wel ontsnapte ADO in de hectische slotminuten aan een strafschop, nadat FC Utrecht-aanvaller Frank Demouge in het strafschopgebied naar de grond werd getrokken. Scheidsrechter Jack van Hulten zag er echter geen overtreding in, tot woede van FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier en diens assistent Jan Wouters. Beide coaches werden vanwege hun op- en aanmerkingen door Van Hulten naar de tribune gestuurd.

Voor ADO betekende de 1-0 op FC Utrecht de derde thuiszege op rij na eerder overwinningen op Heracles Almelo (3-2) en Excelsior (2-1). FC Utrecht leed na vier competitieduels zonder verlies weer eens een nederlaag, de vijfde van deze competitie. Dat is voor de ploeg van trainer Ton du Chatinier een zwak begin van een belangrijke fase in het seizoen, met wedstrijden tegen Steaua Boekarest (uit, Europa League), PSV (thuis), AGOVV Apeldoorn (uit, beker) en Roda JC (uit) voor de boeg.