Derbyzege Liverpool verdampt na VAR-millimeter en woeste rode kaart Richarlison

Reacties

Liverpool heeft in een knotsgekke Merseyside Derby opnieuw punten gemorst in de Premier League. Tegen koploper Everton liep de Engelse kampioen flinke schade op, want behalve het puntenverlies baart ook het uitvallen van Virgil van Dijk zorgen.

Derbyzege Liverpool verdampt na VAR-millimeter en woeste rode kaart Richarlison
© Pro Shots
Everton
Everton
2 - 2
Liverpool
Liverpool

In 2010 had Everton voor het laatst van Liverpool gewonnen, maar het voorbije decennium was het vertrouwen bij The Toffees richting de derby nog nooit zo groot geweest als nu. De ploeg van manager Carlo Ancelotti begon aan de vijfde speelronde van de Premier League als koploper van Engeland en had met interlanddebutant Dominic Calvert-Lewin ook de topscorer van de competitie in huis. Bovendien was topaanwinst James Rodríguez de voorbije weken uitstekend in vorm.

Dat het vertrouwen zo groot was, maakte het eigenlijk des te pijnlijker voor Everton dat het zaterdag snel misging. Sadio Mané zorgde in de derde minuut al voor de 0-1 op Goodison Park. De na een quarantaineperiode teruggekeerde Senegalees, die zelf positief was getest op het coronavirus, scoorde bij zijn rentree direct uit een lage voorzet van Andy Robertson. Liverpool oogde scherp in de openingsfase, met Thiago Alcántara die zijn basisdebuut maakte na een quarantaineperiode te hebben uitgezeten. Ook hij was positief getest op het coronavirus. Tegen Everton keerde Jordan Henderson bovendien terug na blessureleed. Zo had Jürgen Klopp een luxeprobleem en de Duitser koos ervoor Georginio Wijnaldum op de bank te zetten.

In één klap ging de situatie voor Liverpool in de openingsfase van florissant naar zorgwekkend. Virgil van Dijk werd bij een voorzet hard geraakt door de uitkomende Jordan Pickford. De Everton-goalie raakte niet de bal, maar torpedeerde met twee benen vooruit wel de Oranje-international. Pickford mocht van geluk spreken dat het in de herhaling net buitenspel bleek te zijn voor Van Dijk, zo kwam hij weg zonder kaart en strafschop tegen. Van Dijk kwam minder goed weg. Hij kwam maar moeizaam overeind en werd gewisseld vanwege de knieproblemen. Het is nog maar zeer de vraag of hij tijdig fit raakt voor de Champions League-wedstrijd tegen Ajax komende woensdag.

© Pro Shots

Everton kwam na het uitvallen van Van Dijk beter in de wedstrijd en sloeg in de negentiende minuut toe. Uit een corner van James kopte Michael Keane raak. Adrián, de vervanger van de geblesseerde Alisson Becker, ging daarbij niet vrijuit. De Liverpool-goalie kreeg al veel kritiek over zich heen na de 7-2 nederlaag bij Aston Villa vlak voor de interlandperiode. Voor Adrián bleef de schade verder met wat geluk beperkt tegen Everton. Richarlison raakte na ongeveer een uur de paal en zo kwam Liverpool met de schrik vrij.

Bij Klopp en co was de opluchting nog groter toen Mohamed Salah in de 72ste minuut voor de voorsprong zorgde. Bij onhandig wegwerken door Yerry Mina viel de bal goed voor de Egyptenaar, die niet aarzelde en raak knalde in de verre hoek: 1-2. Zo leek Liverpool de lastige uitwedstrijd te gaan winnen en de druk op Manchester City, dat zaterdag om 18.30 uur de topper tegen Arsenal speelt, te verhogen. Maar dat was buiten man in vorm Calvert-Lewin gerekend. De goalgetter steeg boven alles en iedereen uit bij een voorzet van Lucas Digne en kopte in de 82ste minuut de 2-2 binnen.

Waanzinnig slot
Bij die score bleef het in de uiterst vermakelijke derby, maar geheel passend in de wedstrijd was het ook in de slotfase geen moment saai. Richarlison kreeg in de negentigste minuut direct rood voor een spijkerharde overtreding op het middenveld. Het moeten missen van de Braziliaan vanwege een schorsing was al een tik voor Ancelotti, maar de dreun die Jordan Henderson even later leek uit te delen was nog veel harder. Leek uit te delen, want de goal van de Liverpool-captain op aangeven van Sadio Mané werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Het scheelde nauwelijks een centimer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Daar bleef het bij, zowel de neutrale toeschouwers als de spelers waren toe aan rust na de uitputtende en zinderende derby. Everton heeft nog altijd niet verloren in het nieuwe Premier League-seizoen en de zorgen bij Liverpool nemen toe in aanloop naar de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen Ajax. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Premier League

Stand Premier League 2020/2021

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
27
5
6
83-32
+51
86
2
Manchester United
38
21
11
6
73-44
+29
74
3
Liverpool
38
20
9
9
68-42
+26
69
4
Chelsea
38
19
10
9
58-36
+22
67
5
Leicester City
38
20
6
12
68-50
+18
66
6
West Ham United
38
19
8
11
62-47
+15
65
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.