Derby County van Rooney kruipt door oog van de naald

Reacties

Derby County, dat het seizoen begon met Phillip Cocu en sinds november onder leiding staat van Wayne Rooney, is op de chaotische laatste speeldag van het Championship-seizoen ontsnapt aan degradatie. Met wat hulp van Cardiff City kwam het maar net goed voor The Rams.

Derby County van Rooney kruipt door oog van de naald
© Pro Shots
Derby County
Derby County
3 - 3
Sheffield Wednesday
Sheffield Wednesday

Degradatie zou de teloorgang van Derby County compleet hebben gemaakt. De club was in het seizoen 2007/08 voor het laatst actief in de Premier League en gaf Cocu twee jaar geleden de opdracht om de ploeg terug naar het voetbalwalhalla te brengen. Na het succesvolle seizoen onder Frank Lampard slaagde Cocu er echter niet in om de opmars van Derby County een vervolg te geven.

De Nederlander kreeg dit seizoen nog even de kans om het tij te keren, maar werd in november vanwege dramatische resultaten aan de kant geschoven. Engels topscorer aller tijden Rooney, die sinds een jaar had meegelopen in de staf van Cocu, kreeg de touwtjes in handen en moest Derby County in ieder geval in het Championship zien te houden. Dat is de voormalig topspits maar nét gelukt.

Zaterdag was het bijzonder spannend tegen Sheffield Wednesday, voor deze speelronde nog de hekkensluiter van de ranglijst. Derby County kwam in eigen huis op een 0-1 en een 2-3 achterstand. Een benutte strafschop van Martyn Waghorn betekende de 3-3 én het slotakkoord. Omdat Cardiff City een 0-1 achterstand tegen Rotherham vlak voor tijd (88ste minuut) nog goed wist te maken, was het punt voor Derby County voldoende om boven de streep te eindigen. Wycombe Wanderers, Rotherham en Sheffield glijden af.

Play-offs
Norwich City en Watford waren voor zaterdag al zeker van directe promotie naar de Premier League, terwijl ook al vast stond dat Brentford, Swansea City, Barnsley en AFC Bournemouth in de play-offs om het derde promotieticket zouden gaan strijden. Zaterdag kon alleen het programma voor deze nacompetitie nog veranderen en dat gebeurde ook: omdat Bournemouth met 0-2 verloor van Stoke City moet de werkgever van Arnaut Danjuma het nu tegen Brentford opnemen. Swansea City neemt het op tegen Barnsley.

Brentford geldt als de favoriet voor de play-offs en dat komt voor een groot deel door de scoringsdrift van Ivan Toney. De spits maakte dit seizoen 31 goals in het Championship en brak daarmee een record: nog nooit scoorde er een speler vaker dan dertig keer in één Championship-seizoen. Toney werd vorig jaar in dienst van Peterborough United ook al topscorer van de League One (toen 24 competitiegoals).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.