Dempsey op zijn best tijdens galavoorstelling VS tegen Cuba

Het team van de Verenigde Staten heeft zonder enige moeite de halve finale bereikt in de strijd om de Gold Cup. Met een ontketende Clint Dempsey vermorzelde het gastland tegenstander Cuba.

Dempsey (foto) was in de weken voor het toernooi het gespreksonderwerp in eigen land na zijn woedebui waarbij hij de administratie van een scheidsrechter verscheurde. Maar dat zette de routinier (32) kennelijk op scherp, want tegen Cuba liet hij bij vlagen geniale dingen zien voor het elftal van bondscoach Jürgen Klinsmann.

Al in de vierde minuut kopte hij prachtig raak (1-0), wat hij later in de wedstrijd overtrof met een Panenka-penalty (5-0) en een ogenschijnlijk bijna onmogelijk doelpunt met een sliding (6-0). Daarmee bracht hij zijn totaal tijdens deze Gold Cup al op zes. Cuba fungeerde eerder dit toernooi ook al als speelbal van Mexico, dat tijdens de groepsfase met dezelfde cijfers won.

Van enige spanning tussen de VS en Cuba was geen moment sprake op het voetbalveld. Gyasi Zardes, AZ-spits Aron Jóhannsson en Omar Gonzalez zorgden na de snelle openingsgoal van Dempsey al bij rust voor een riante marge (4-0). Michael Bradley (ex-SC Heerenveen) kreeg vlak voor tijd nog de kans op een zevende Amerikaanse treffer.