Dembélé, Griezmann en Coutinho laten zich zien tijdens succesvol debuut Koeman

Reacties

De kop is eraf voor Ronald Koeman, die zaterdagavond zijn officieuze debuut als hoofdtrainer van Barcelona beleefde. Lionel Messi (in de eerste helft) en Frenkie de Jong (in de tweede helft) kwamen allebei in actie tijdens de overwinning op het bescheiden Gimnàstic de Tarragona.

Dembélé, Griezmann en Coutinho laten zich zien tijdens succesvol debuut Koeman
© Pro Shots
Barcelona
Barcelona
3 - 1
Gimnàstic
Gimnàstic

Op 18 juni 1995 stond Koeman in de basis voor de uitwedstrijd van Barcelona tegen Athletic Bilbao, een duel dat uiteindelijk met 0-2 werd gewonnen door de ploeg van trainer Johan Cruijff, die zijn zoon Jordi die dag zag scoren. Het bleek uiteindelijk de laatste officiële wedstrijd van Koeman als Barça-speler, want Sneeuwvlokje keerde die zomer terug naar Feyenoord. Daar sloot hij twee jaar later zijn actieve loopbaan af, waarna hij als assistent-trainer (onder meer in Camp Nou) en later hoofdtrainer aan de slag ging.

Zaterdagavond om 19.00 uur was het dan eindelijk zo ver: na iets meer dan 25 jaar keerde Koeman terug in een hoofdrol bij Barcelona. Het oefenduel met Gimnàstic de Tarragona in het Estadi Johan Cruyff (waar normaal gesproken het tweede elftal en de vrouwenploeg spelen) betekende namelijk zijn officieuze debuut als hoofdtrainer van de door hem zo geliefde Catalaanse grootmacht.

Nog voordat er ook maar één balomwenteling was geweest, was het al een zeer veelbesproken wedstrijd. Niet alleen vanwege de vuurdoop van Koeman, maar ook vanwege de soap rondom vedette Messi, die eind vorige week na lang wikken en wegen aankondigde tóch bij Barça te blijven. Begin deze week sloot hij aan op het trainingsveld, waarna hij zaterdag 'gewoon' bij de wedstrijdselectie zat, net als Frenkie de Jong.

Waar de Nederlandse middenvelder op de bank begon, startte de Argentijnse aanvoerder wél in de basis. Hij zag Ousmane Dembélé al snel de score opende door de bal tussen de benen van de Nàstic-keeper door binnen te schieten. Niet veel later stond het al 2-0: Gerard Piqué werd in de zestien naar de grond geworsteld en Barcelona kreeg een penalty. Die werd niet genomen door Messi, maar door Antoine Griezmann, die hem feilloos benutte: 2-0.

Halverwege wisselde Koeman zijn hele elftal, en dus kwam ook De Jong binnen de lijnen. Dat deed hij overigens bij een tussenstand van 2-1, omdat de ploeg uit de Segunda División B (het derde niveau van Spanje) na een halfuur iets terug had gedaan. Met de Oranje-international binnen de lijnen werd het nog 3-1, omdat Barça wederom een penalty mocht nemen. Dit keer pakte de van een verhuur aan Bayern München teruggekeerde Philippe Coutinho het cadeautje uit.

Zodoende pakte niet Messi, maar drie aanvallers die zich nadrukkelijk zullen willen bewijzen aan de nieuwe trainer de spotlights. Barcelona oefent volgende week nog tegen Girona, voordat op 27 september La Liga voor de Koeman en co begint met een thuiswedstrijd tegen Villarreal.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.