'Degradatiekandidaat' Alavés, de eerste achtervolger van Barça

Reacties

Het is een vreemd seizoen in La Liga. Koploper Barcelona verloor al negen punten, Real Madrid presteert dramatisch en de ranglijst plooit als een accordeon in elkaar. Op plaats twee staat een 'degradatiekandidaat': Alavés.

'Degradatiekandidaat' Alavés, de eerste achtervolger van Barça

Terug naar 1 december 2017. Abelardo is de nieuwe trainer van Alavés. De 48-jarige Spanjaard heeft een verleden als speler van de kleine Baskische club. Na acht seizoenen bij Barcelona, ingelijfd door Johan Cruijff en samenspelend met boezemvriend Luis Enrique, stapte Abelardo door een moeizame relatie met trainer Louis van Gaal over naar de UEFA Cup-finalist van 2001. In zijn eerste en enige seizoen degradeert Alavés.

Eenzelfde treurig scenario dreigt vijftien jaar later, bij zijn terugkeer. Enkele dagen voor de aanstelling van Abelardo verliest de hekkensluiter ook van concurrent en lichtend voorbeeld Eibar, dat met dezelfde beperkte middelen als Alavés wel presteert. De nederlaag is de nagel aan de doodskist van Giovanni De Biasi, na Luis Zubeldía de tweede trainer die dat seizoen ontslagen wordt. Abelardo krijgt de ondankbare taak om Alavés uit het dal te slepen.

Dat lukt met overtuiging. In de eerste wedstrijd van Abelardo zorgt Ibai Gómez met een hattrick in de slotfase voor een weergaloze comeback tegen Girona (2-3 zege). De basis voor een elftal dat teert op veerkracht is gelegd. Alavés ontpopt zich tot een vechtmachine, is al ruim voor het einde van de competitie zeker van lijfsbehoud en eindigt op plek veertien.

De lijn van vorig seizoen trekt de UEFA Cup-finalist van 2001 door. Abelardo plukt de vruchten van het realistische beleid van de Baskische club, dat in een breder plaatje past: La Liga kleurt de afgelopen jaren steeds meer rood-groen-wit. De Baskische buren van Eibar verbazen al jaren en eindigden vorig seizoen op plek negen, zelfs boven de vaandeldragers van de provincie, Real Sociedad en Athletic de Bilbao.

De prestaties van de twee kleine ploegen uit het noorden is het gevolg van prioriteiten stellen. De kleine clubs uit La Liga hebben, zeker in vergelijking met de Premier League als andere topcompetitie, weinig commerciële aantrekkingskracht. Dus gaan de spaarzame aandacht en middelen niet naar marketing, maar naar het geduldig opleiden van lokaal talent dat lang loyaal zal blijven aan de Baskische ploeg.

'Prijzen maken een club niet groot, dat doen de mensen', staat op het spandoek tegen Real Madrid.
'Prijzen maken een club niet groot, dat doen de mensen', staat op het spandoek tegen Real Madrid.

Het talent wordt aangevuld met teamspelers die zich wegcijferen voor elkaar en beslissende spelers als gifkikker John Guidetti, de Baskische smaakmaker Ibai Gómez en aanvoerder Manu García, die zelfs afkomstig is uit Alavés' standplaats Vitoria-Gasteiz. García dompelde Real Madrid begin oktober in minuut 95 in rouw met de enige treffer van de wedstrijd in Estadio Mendizzoroza.

Dat duel was een typische productie van de vechtmachine van Abelardo, die vorige week ook in de slotseconden won van Villarreal. Een blik op het speelschema van Alavés leert dat de ploeg de komende drie wedstrijden kan oogsten en een gooi kan doen naar de koppositie in La Liga. Na het bezoek aan evenknie Eibar, tegen wie vorig seizoen de ommekeer werd ingezet, wachten wedstrijden tegen hekkensluiter Huesca en nummer achttien Leganés.

Maar het zou juist niet gek zijn als de no-nonsense ploeg van Abelardo – alleen Leganés heeft per wedstrijd minder balbezit – het heel zwaar krijgt in dat drieluik. De trainer kent de grillen van een kleine club, die als underdog weleens uit de slof kan schieten, maar al te goed. 'De realiteit is dat we moeten vechten voor lijfsbehoud en onze plek in La Liga. Het is fantastisch om twintig van de mogelijke dertig punten te hebben, maar in dit deel van de ranglijst staan veel teams die daar niet verwacht waren. Er kan dus veel veranderen.'

Eibar
Eibar
2 - 1
Alavés
Alavés
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.