Deense clubs verwikkeld in bizarre soap

De Deense clubs AB Kopenhagen en Vejle BK zijn verwikkeld in een bizarre strijd met de Deense voetbalbond. Inzet van het gevecht is de uitslag van het competitieduel tussen beide clubs op 14 april.

De bewuste wedstrijd tussen Vejle en AB Kopenhagen eindigde in een ruime 4-0 overwinning voor AB. Vejle tekende echter onmiddellijk protest aan tegen de uitslag, omdat AB de laatste acht minuten van de wedstrijd met vier spelers van buiten de Europese Unie (EU) volmaakte. De reglementen van de Deense bond staan slechts drie niet-EU-spelers toe. Vejle won het protest, waarna de uitslag werd omgezet in een 3-0 zege voor de thuisploeg.

De drie punten betekenden een geschenk uit de hemel voor Vejle, dat al het hele seizoen tegen degradatie moest vechten en nu op gelijke hoogte kwam met mede-degradatiekandidaat Aarhus GF. De club werd afgelopen donderdag echter onaangenaam verrast door een nieuwe beslissing van de Deense bond, dat bekendmaakte de oorspronkelijke uitslag alsnog te handhaven.

AB had namelijk op haar beurt protest aangetekend tegen de omzetting van de uitslag. Volgens de club uit Kopenhagen mocht de Pool Piotr Stokowiecz (de zogenaamde vierde niet-EU-speler in kwestie) wel degelijk worden opgesteld. AB wees op een overeenkomst met de EU dat Poolse werknemers die werkzaam zijn binnen de EU moeten worden beschouwd als EU-burgers. De bond moest met het schaamrood op de kaken toegeven dat die regel inderdaad van kracht was en dat de eigen reglementen niet spoorden met de EU-wetgeving.

Het erkennen van de oorspronkelijke uitslag betekende afgelopen donderdag de nekslag voor Vejle, dat mede door het verlies van de drie punten tegen AB degradeerde uit de Superliga. Als de Deense bond voet bij stuk had gehouden en de zege aan Vejle zou hebben toegekend, dan zou de ploeg wél behouden zijn gebleven voor het hoogste niveau en zou Aarhus GF zijn gedegradeerd.

Vejle-directeur Jan Dahlin heeft al aangekondigd opnieuw protest aan te tekenen tegen de jongste beslissing van de Deense bond. 'Blijkbaar kennen ze bij de bond hun eigen reglementen niet. We gaan tot de bodem om deze zaak te winnen.' Ook AB Kopenhagen toont zich strijdlustig. 'We zullen er alles aan doen om de 4-0 uitslag te handhaven. Desnoods kloppen we binnenkort aan bij de Raad van Beroep in de EU', aldus AB-directeur Henrik Westergaard.

Bekijk hier al onze video's