Deelnemersveld CL krijgt vorm, route Ajax richting poulefase bekend

Reacties

Hoewel de apotheose van het huidige Champions League-seizoen pas zaterdag plaatsheeft met de finale tussen Juventus en Real Madrid is het aftellen richting de nieuwe jaargang allang begonnen. Nu bijna alle Europese competities erop zitten, tekent het deelnemersveld zich af.

Deelnemersveld CL krijgt vorm, route Ajax richting poulefase bekend

Al over drie weken, op maandag 19 juni, wordt geloot voor de eerste en tweede kwalificatieronde. De heenduels in de eerste voorronde worden al afgewerkt op 27 en 28 juni, enkele dagen voor de start van de Tour de France en Wimbledon.

Voor Ajax is de eerste belangrijke datum 14 juli, wanneer de loting wordt verricht voor de derde voorronde. De Amsterdammers zijn hierbij geplaatst, waardoor ze het opnemen tegen een club zonder beschermde status: FC FCSB (het voormalige Steaua Boekarest), Young Boys, Nice, Istanbul Basaksehir (de club die Eljero Elia wil aantrekken) of de nummer twee van Griekenland: AEK Athene, Panathinaikos of PAOK Saloniki. De data van deze duels zijn 25/26 juli en 1/2 augustus.

Als Ajax die schifting overleeft, wacht nog de laatste horde richting het miljardenbal: de play-offs op 15/16 en 22/23 augustus. Ook hierin zijn de Amsterdammers geplaatst. Als alle favorieten in de derde voorronde (op basis van hun coëfficiënt) triomferen, wordt Ajax in de laatste fase gekoppeld aan Viktoria Plzen, CSKA Moskou, Club Brugge, Sporting Lissabon of Bundesliga-revelatie 1899 Hoffenheim.

Indien de Amsterdammers doordringen tot het hoofdtoernooi - de laatste Nederlandse club die geen schipbreuk leed in de voorronde was Ajax zelf in 2010 - belanden ze in Pot 3, waardoor in theorie twee sterke tegenstanders wachten bij de loting voor de groepsfase op 24 augustus. Al maakt het nogal wat uit of je uit Pot 1 Real Madrid of Shakhtar Donetsk treft of uit Pot 4 RB Leipzig of een stuntende club uit Cyprus die het voorgeborchte achter zich heeft gelaten.

Landskampioen Feyenoord zit sowieso in Pot 4 en kan zich dus opmaken voor een loodzware loting. In Pot 1 zitten sinds het seizoen 2015/16 alleen landskampioenen van de bestgenoteerde landen op de UEFA-lijst en de bekerhouder (in dit geval is de bekerhouder ook de landskampioen, omdat Real Madrid en Juventus dit seizoen beide al hebben mogen proeven van nationale glorie). Vandaar dat Barcelona, ondanks het moddervette coëfficiënt, deel uitmaakt van Pot 2.

In onderstaand overzicht de potindeling voor de Champions League-loting als alle clubs met het hoogste coëfficiënt hun voorronde overleven. Deze clubs zijn aangegeven met een *.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
Real MadridBarcelonaNapoli *AS Roma
Bayern MünchenAtlético MadridTottenham HotspurBesiktas
ChelseaParis Saint-GermainFC BaselCeltic *
JuventusBorussia DortmundDinamo Kiev *Red Bull Salzburg *
BenficaSevilla *Ajax *FC Kopenhagen *
AS MonacoManchester CityOlympiakos Piraeus *Ludogorets *
Spartak MoskouFC PortoAnderlechtFeyenoord
Shakhtar DonetskManchester UnitedLiverpool *RB Leipzig

Europa League
Nog voordat Ajax Europees in actie komt, neemt play-offwinnaar FC Utrecht deel aan de tweede voorronde van de Europa League, op 13 juli en 20 juli. De Domstedelingen zijn in elk geval geplaatst bij de loting van 19 juni. In een mogelijke derde kwalificatieronde kent FC Utrecht in tegenstelling tot het dan instromende PSV geen beschermde status. Vitesse is als bekerwinnaar zeker van een optreden in de poulefase. De Arnhemmers hebben een laag UEFA-coëfficiënt en zullen dus in Pot 4 belanden bij de loting. Als PSV alle voorrondes doorkomt, is het een van de groepshoofden.

Haller: 'Ik ga iedereen bij FC Utrecht enorm missen'

Haller: 'Ik ga iedereen bij FC Utrecht enorm missen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.