Debutant Zahavi loodst PSV de Europa League in

Reacties

PSV heeft zich donderdagavond als derde Nederlandse club geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Aan de hand van debutant Eran Zahavi werd Rosenborg BK verslagen in het voorportaal van het Europese toernooi. AZ en Feyenoord waren eerder al verzekerd van een plek in de groepsfase.

Debutant Zahavi loodst PSV de Europa League in
© Pro Shots
Rosenborg BK
Rosenborg BK
0 - 2
PSV
PSV

Er werd hard gewerkt om nieuweling Zahavi speelgerechtigd te krijgen bij PSV en voor het duel in Noorwegen lukte dat. De Israëlische doelpuntenmachine kreeg een basisplaats en werd in de aanval gekoppeld aan Donyell Malen. Ten opzichte van het competitieduel met Heracles Almelo keerde Olivier Boscagli terug in de defensie, op het middenveld verloor Mohammed Ihattaren zijn basisplek.

De keuze voor Zahavi pakte erg goed uit voor trainer Roger Schmidt, die zijn spits in de twintigste minuut nog de paal zag raken. Het bleek een voorbode voor de eerste goal van Zahavi in PSV-dienst: twee minuten later was het namelijk wel raak. Op aangeven van Malen kopte Zahavi zijn eerste PSV-treffer binnen bij de tweede paal (zie video onderaan).

Voor die goal had PSV wel de eerste tegenvaller geïncasseerd: Ryan Thomas verliet geblesseerd het veld en moest vervangen worden door Jorrit Hendrix. Met de ervaren middenvelder op het veld bleef PSV het initiatief houden, maar liet Rosenborg zich ook enkele keren gelden. Vlak voor rust waren de Noren dicht bij de gelijkmaker, maar de bal hobbelde langs de goal van keeper Yvon Mvogo.

PSV-trainer Roger Schmidt tijdens het duel in Trondheim.
© Pro Shots
PSV-trainer Roger Schmidt tijdens het duel in Trondheim.

Ook in de tweede helft meldde Rosenborg zich voor het PSV-doel, maar aanvaller Carl Holse schoot voorlangs. Daarna nam PSV het over en werden de Brabanders gevaarlijk uit de omschakeling, maar grote kansen waren niet aan Zahavi en Malen besteed. Na een uur viel de bevrijdende treffer voor PSV alsnog, toevallig genoeg opnieuw na een blessuremoment aan PSV-kant. Kort nadat Philipp Max het veld had verlaten voor Nick Viergever scoorde Cody Gakpo op aangeven van Zahavi met een bekeken schot in de rechterhoek. Na een mooie rush schoot Gakpo raak via de binnenkant van de paal (zie video onderaan).

Met de marge op twee zat PSV iets steviger in het Europa League-zadel, maar Rosenborg zette de defensie van de Eindhovenaren nog flink onder druk in de slotfase. Onder anderen Erlend Reitan noteerde een grote kans, maar hij schoot in kansrijke positie hoog over. PSV hield het vervolgens goed dicht achterin, waardoor de winst en dus plaatsing voor de groepsfase van de Europa League niet meer in gevaar kwam.

Vrijdag wordt er al geloot voor de groepsfase, op 22 oktober staat de eerste groepswedstrijd voor PSV op het programma.

De 0-1 van Eran Zahavi

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De 0-2 van Cody Gakpo

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer E. Zahavi
Meer over E. Zahavi
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.