Debutant Tavsan redt tiental Jong Oranje in thriller voor EK-kwalificatie

Jong Oranje heeft zich met tien man naar een overwinning geknokt in een erg belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd. Concurrent Zwitserland werd dinsdagavond geklopt (2-0) dankzij invaller Elayis Tavsan, die een droomdebuut beleefde.

In Deventer was de opdracht voor Jong Oranje simpel. Er moest gewonnen worden om goed uitzicht te houden op groepswinst en dus een direct ticket voor het Europees kampioenschap in 2023. Met een zege zou de achterstand op Zwitserland teruggebracht worden tot twee punten en de Nederlandse beloften hadden dan nog een wedstrijd achter de hand. Kansen om te winnen kreeg de thuisploeg meer dan genoeg.

Met name in de fase vlak voor rust was de ploeg van Van de Looi erg gevaarlijk. Jurgen Ekkelenkamp lanceerde Kenneth Taylor met een geweldige steekpass. De Ajacied stuitte van dichtbij op doelman Amir Saipi. De Zwitserse goalie werd even later wel geklopt door Thomas Buitink, maar de Vitesse-aanvaller bleek buitenspel te staan op het moment dat Mitchel Bakker voorgaf. Buitink was samen met Joshua Zirkzee in de aanval begonnen, waardoor er in eerste instantie geen plek was voor Brian Brobbey.

Weer afgekeurd
Brobbey viel bij de start van de tweede helft wel in om de druk op de Zwitsers op te voeren. De Ajax-spits leek snel na zijn entree al voor de bevrijdende 1-0 te zorgen. Brobbey draaide knap weg bij zijn directe tegenstander en scoorde, maar de goal werd afgekeurd omdat de aanvaller een overtreding zou hebben gemaakt bij het wegdraaien. De frustratie van Jong Oranje richting de Noorse arbitrage nam enkele minuten daarna nog eens extra toe. Wouter Burger kreeg zijn tweede gele kaart en dus rood voor een onhandige overtreding bij de zijlijn.

Jong Oranje bleef na die tegenvaller aanvallen waar het kon en werd een kwartier voor het einde beloond voor die aanvalslust. Uit een voorzet van Taylor viel de bal goed voor de voor Zirkzee ingevallen Elayis Tavsan. De NEC'er maakte van dichtbij het doelpunt waar zo naar gesnakt werd: 1-0. De avond van de debutant werd twee minuten later nog een stuk mooier. Tavsan dribbelde vanaf rechts naar binnen en schoot de bal met zijn sterke linker in de verre kruising: 2-0.

Met tien man trok Jong Oranje de voorsprong over de streep. Zo heeft het team met nog drie duels te gaan groepswinst in eigen hand. De achterstand op Zwitserland, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld, is nog maar twee punten.